Natuurlijke vijanden in de bietenteelt in beeld

In de beheersing van insectenplagen spelen natuurlijke vijanden een belangrijke rol. De beschikbare kennis over vliegende natuurlijke vijanden is nu verwerkt in een interactieve video. In dit bericht wordt aan de hand van een serie foto’s ook een overzicht gegeven van verschillende natuurlijke vijanden die nuttig zijn in de beheersing van schadelijke insecten. Natuurlijke vijanden kunnen zich goed ontwikkelen als er géén breedwerkende middelen (pyrethroïden) worden ingezet en dragen dan ook bij aan bladluisbeheersing. Wees daarom zeer terughoudend met het gebruik van pyrethroïden.


Foto 1. De soldaatkever (weekschildkever) laat zich vrij makkelijk zien. Soldaatkevers eten niet alleen bladluizen, ze dragen ook bij in de beheersing van bietenvliegen.


Foto 2. Deze soldaatkever eet een zwarte bonenluis.


Foto 3. Lieveheersbeestjes zijn zeer makkelijk zichtbaar door de opvallende rode kleur. De volwassenen eten ongeveer 50 bladluizen per dag en dragen daarmee substantieel bij aan de natuurlijke plaagbestrijding.


Foto 4. De eieren van een lieveheersbeestje zijn vaak aan de onderzijde van de bladeren te zien. De geel-oranje eieren staan in groepjes rechtop op het blad.


Foto 5. Uit de eieren kruipen de larven van het lieveheersbeestje. Deze larve eet een zwarte bonenluis, maar hij lust ook andere bladluizen en eieren van de bietenvlieg. De larve eet tot wel 100 bladluizen per dag.


Foto 6. Een sluipwesp aan de onderzijde van het bietenblad. Omdat ze vaak wegvliegen als een blad wordt aangeraakt, zijn ze niet makkelijk te vinden. Sluipwespen dragen bij aan de beheersing van verschillende soorten bladluizen.


Foto 7. Een geparasiteerde bladluis, door sluipwespen. Hieraan is te herkennen dat sluipwespen aanwezig zijn. Zodra de sluipwesp zijn eieren afzet in een bladluis, wordt hij goudgeel van kleur, zwelt hij op en gaat dood.


Foto 8. De groene gaasvlieg komt vanaf half mei ook voor in de bieten.


Foto 9. Een eitje van een gaasvlieg. Heel makkelijk te herkennen, doordat dit eitje op een stokje staat.


Foto 10. De larve van de gaasvlieg eet een zwarte bonenluis. Naast bladluizen lust deze larve ook de eieren van de bietenvlieg en bovengrondse spingstaarten.


Foto 11. De loopkever is al voor het zaaien aanwezig. Deze kever eet bladluizen, maar ook eitjes van bietenvliegen, bietenkevers, aardvlooien en wantsen. Ze zijn vooral ’s nachts actief.


Foto 12. Ook de kortschildkever is vooral ’s nachts actief. Deze kever is ook al vroeg in het seizoen aanwezig. Kortschildkevers eten bladluizen, bietenvliegen, bietenkevers en wantsen.


Foto 13. Een zweefvlieg.


Foto 14. De larve van de zweefvlieg lust heel graag bladluizen en eet er zo’n dertig per dag op. De larve is van zichzelf doorzichtig en daardoor is te zien dat hij zwarte bonenluizen heeft gegeten. Hij lust ook andere soorten bladluizen en bietenvliegen.

Meer informatie
Meer informatie over natuurlijke vijanden van insecten kunt u vinden in de Teelthandleiding en in de insectenwijzer. Meer informatie over natuurlijke vijanden naast akkerranden is ook te vinden in het rapport ‘Monitoring van bladluizen en hun natuurlijke vijanden in suikerbieten in 2014’ en het rapport ‘Het gebruik van Artemisia vulgaris als bankierplant om natuurlijke vijanden aan te trekken’. Meer foto’s en beschrijvingen van natuurlijke vijanden zijn te vinden in de ziekten&plagen-applicatie.

 

 

 

 

 

 

Contactpersoon

Levine de Zinger
Coördinatie gegevensverwerking / insecten

Mogelijk ook interessant