Vorstwaarschuwingsdienst

Bieten op tijd rooien en vorstvrij bewaren levert geld op. Het bewaaradvies vorst attendeert op het afdekken van bewaarhopen. Deze komt tot stand via een samenwerking tussen Infoplaza/Weerplaza en het IRS. Het bewaaradvies vorst geeft berichten over vorstgevaar en de noodzaak tot het afdekken of opengooien van bietenhopen. De adviezen hebben tot doel om de bieten zo koel mogelijk, maar wel vorstvrij, te bewaren. Het advies tot afdekken houdt ook rekening met de periode dat een bepaalde temperatuur (vorst) aanhoudt. Bij een afdekadvies is de kans groot dat er daadwerkelijk vorstschade optreedt als niet wordt afgedekt. Het is dus belangrijk om de adviezen op te volgen. Op tijd afdekken beperkt de kans op directe bevriezing. Bovendien houdt het de warmte in de hoop als een vorstperiode voorspeld wordt. Echter, ook het weer tijdig openleggen van (de nok van) de hoop bij hogere temperaturen is belangrijk. Anders loopt de temperatuur in de hoop te hoog op, waardoor de suikerverliezen heel snel toenemen. Het bewaaradvies vorst is vanaf 1 oktober tot het eind van de campagne te raadplegen via:
  • de website van het IRS via de knop ‘weer’ (www.irs.nl/bewaaradvies);
  • of via de link www.irs.nl/vorst;
  • de IRS-app (Android en iOS); en dan tabblad ‘apps’, vervolgens ‘bewaaradvies/weer’ (hiervoor is een internetverbinding nodig en het laden kan even duren).
Bewaaradvies Vorst

Blijf gratis op de hoogte

Ook op de hoogte blijven van het laatste bietennieuws? Meldt u aan voor onze gratis nieuwsbrief»

Applicatie stikstofbemesting

Deze applicatie berekent de aanvullende behoefte van suikerbieten aan stikstof om een optimaal teeltresultaat te behalen. Bereken de optimale stikstofgift »