Kwaliteitsonderzoek 2000 Kwaliteitsanalyses van bieten geteeld onder diverse omstandigheden

De beoordeling van de interne kwaliteit van suikerbieten vindt in Nederland plaats op basis van het suikergehalte en WIN. Hierbij is het gehalte aan suiker, kalium, natrium en alfa-aminostikstof in de biet van belang. In 2000 is onderzocht wat het eefect van rhizoctonia is op de kwaliteitsparameters. Kalium en natrium zijn bij hogere ziekte-indexen aanzienlijk verhoogd. Er treedt ook een duidelijke verlaging van het suiker- en sacharosegehalte op vanaf klasse 3. De verdeling van kwaliteitsparameters over de biet is niet symmetrisch. Algemeen geldt dat in de kop en de staart het suikergehalte aanzienlijk lager is. Verder is in de kop het gehalte aan de overige onderzochte parameters hoger dan in de rest van de biet. In het algemeen geldt voor de schil een zeer laag suikergehalte en hoge gehalten aan kalium, natrium,, alfa-aminostikstof, glutamine, betaïne en glucose.

Uitgelicht: Kwaliteitsonderzoek 2000 Kwaliteitsanalyses van bieten geteeld onder diverse omstandigheden

Contactpersoon

Toon Huijbregts
Chemische analyse/ (bieten)kwaliteit/ bewaring

Mogelijk ook interessant