Kwaliteitsonderzoek 2001 Kwaliteitsanalyses van bieten geteeld onder diverse omstandigheden

De beoordeling van de interne kwaliteit van suikerbieten vindt in Nederland plaats op basis van het suikergehalte en WIN. Hierbij is het gehalte aan suiker, kalium, natrium en alfa-aminostikstof in de biet van belang. In dit onderzoek zijn de invloed van teeltmaatregelen en teeltomstandigheden bepaald op de interne kwaliteit bepaald. Daarnaas is gekeken of de suikergehalten in suikerbrij varieert bij verschillende extractiemethoden. De resultaten van de extractieproeven met kopmateriaal gaf significante verschillen. Naarmate de mixtijd langer en het toerental hoger is, neemt het suikergehalte toe. Uit de resultaten van de drie onderzochte proefvelden (cercospora, bietencysteaaltje en stikstof) blijkt dat er een aanzienlijk verschil kan optreden tussen het polarimetrische suikergehalte en het sacharosegehalte bepaald met HPLC. Dit verschil was echter sterk afhankelijk van het proefveld en verschilde weinig tussen de onderzochte objecten binnen een proefveld.

Uitgelicht: Kwaliteitsonderzoek 2001 Kwaliteitsanalyses van bieten geteeld onder diverse omstandigheden

Contactpersoon

Toon Huijbregts
Chemische analyse/ (bieten)kwaliteit/ bewaring

Mogelijk ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *