Hoe en waarom invert in suikerbieten laag te houden

Een laag invertgehalte in suikerbieten is het beste voor een goede verwerkingskwaliteit in de suikerfabriek. Sinds 2012 wordt in het bietenlaboratorium van alle bietenmonsters het invertgehalte bepaald. Hierdoor wordt meer inzicht verkregen in de interne bietenkwaliteit en technologische verwerkbaarheid van de bietenleveringen. Het invertgehalte in bieten loopt op als bieten door vorst zijn aangetast, als rotte of sterk beschadigde bieten in de bewaarhoop zitten of als de temperatuur in de bewaarhoop te hoog is (> 8°C). Daarnaast verhogen ook loofresten het invertgehalte. De teler kan het invertgehalte laag houden door te kiezen voor de juiste teeltmaatregelen en resistenties, door toe te zien op goed rooiwerk met weinig beschadigingen en tarra en door gerichte aandacht te hebben voor bewaring.

Uitgelicht: Hoe en waarom invert in suikerbieten laag te houden

Contactpersoon

Martijn Leijdekkers
Rassen / bewaring / interne kwaliteit

Mogelijk ook interessant