Nieuws uit de Bietenkliniek: Bladvlekken veroorzaakt door pseudomonas

De afgelopen dagen trokken er (onweers)buien met hevige regen en/of hagel over het land. De wind, regen en hagel hebben hierbij het bietenblad beschadigd. Deze beschadigingen zijn invalspoorten voor de bacterie pseudomonas. Deze bacterie komt in de grond voor en komt met opspattend water op de bladeren terecht. Is daar een wondje (door wind, hagel, vraat of zelfs hevige neerslag) dan kan pseudomonas het blad binnendringen en na enkele dagen tot een week vlekjes veroorzaken in het blad (foto 1). De vlekjes van pseudomonas kunnen zich niet uitbreiden als er geen nieuwe wondjes ontstaan en er geen water op het blad aanwezig is. Pseudomonas is een bacterie die niet kan, maar ook niet hoeft te worden bestreden. De typische vlekjes van pseudomonas lijken sterk op cercospora, maar zijn het niet! Een goede loep (eventueel op uw smartphone of tablet) is nodig om het verschil te zien: bij pseudomonas is het vlekje ‘leeg’ en ingezonken (foto 2). Bij cercospora zijn sporendragers en sporen zichtbaar. Bij twijfel: laat uw teeltadviseur of contactpersoon van de agrarische dienst een bladmonster sturen naar IRS Diagnostiek! Bij een aantasting door pseudomonas is ingrijpen niet mogelijk en niet nodig.

Littekens herbiciden
Ook is er, vaak op de oudere bladeren, littekenvorming te zien. Dit komt door het inbranden van de druppels spuitvloeistof van de herbicidebespuitingen bij zonnig weer. Deze littekens kunnen ook een invalspoort voor pseudomonas zijn. Ook hier is ingrijpen niet nodig.


Foto 1: Pseudomonas-aantasting op het bietenblad. De bacterie maakt gebruik van beschadigingen van het blad om te infecteren.


Foto 2: Bladvlekje veroorzaakt door pseudomonas. Het aangetaste weefsel scheurt makkelijk en het vlekje is ‘leeg’, er zijn geen schimmelsporen te zien met een loep. Bestrijden is niet mogelijk en niet nodig.

Contactpersoon

Bram Hanse
Bladschimmels / bacteriën / diagnostiek

Mogelijk ook interessant