Innovatie voor een rendabele en milieubewuste beheersing van bladschimmels in suikerbieten

In Nederland was in de periode 2018-2023 cercospora de meest dominante bladschimmel in de teelt van suikerbieten. Het verlies aan opbrengst door aantasting van Cercospora beticola en C. apii wordt geschat op 0,6 tot 1,6 ton suiker per hectare over het hele areaal van circa 80.000 ha.
Bij zware aantasting kan het verlies aan suikeropbrengst oplopen tot 40%. Of er een zware aantasting zal ontstaan, hangt af van een aantal eisen waaraan op een perceel moet worden voldaan. De omstandigheden in het gewas zoals relatieve vochtigheid en temperatuur spelen een belangrijke rol. Ze bepalen of cercospora de optimale omstandigheden krijgt voor infectie, sporulatie en verspreiding in het veld.
Om telers te begeleiden bij het toepassen van het juiste fungicide op het juiste moment in het gewas, werd een netwerk van relatief goedkope temperatuur- en luchtvochtigheidssensoren opgezet die het microklimaat in het bladerdak meten, waarbij gebruik wordt gemaakt van een geautomatiseerde ICT-infrastructuur om de omstandigheden te vertalen naar Dagelijkse infectiewaarde (DIV) gespecificeerd voor zowel Cercospora beticola als Stemphylium beticola.
Dit model kan worden geoptimaliseerd door gebruik te maken van een model voor bladnatperiode.
Naast het optimaliseren van de fungicidentoepassingen werd de gevoeligheid van suikerbietvariëteiten voor cercospora en een reeks producten zoals biostimulanten, elicitors, biologicals en nieuwe fungiciden steeds belangrijker bij de beheersing van bladschimmels. Het onderzoek naar innovatie in producten, sensormodellen en varianten werd gepresenteerd.

Contactpersonen:
Bram Hanse
Arjen Buijze (Cosun Beet Company)

Uitgelicht: Hanse-163-79th IIRB congres Brussels 27-02-2024

Mogelijk ook interessant