Vorstwaarschuwingsdienst

Bieten op tijd rooien en vorstvrij bewaren levert geld op. De vorstwaarschuwingsdienst attendeert op het afdekken van bewaarhopen. Deze komt tot stand via een samenwerking tussen WeerOnline en het IRS.

De vorstwaarschuwingsdienst geeft berichten over vorstgevaar en de noodzaak tot het afdekken of opengooien van bietenhopen. De adviezen hebben tot doel om de bieten zo koel mogelijk, maar wel vorstvrij, te bewaren. Het advies tot afdekken houdt ook rekening met de periode dat een bepaalde temperatuur (vorst) aanhoudt. Bij een afdekadvies is de kans groot dat er daadwerkelijk vorstschade optreedt als niet wordt afgedekt. Het is dus belangrijk om de adviezen op te volgen.

Op tijd afdekken beperkt de kans op directe bevriezing. Bovendien houdt het de warmte in de hoop als een vorstperiode voorspeld wordt. Echter, ook het weer tijdig openleggen van (de nok van) de hoop bij hogere temperaturen is belangrijk. Anders loopt de temperatuur in de hoop te hoog op, waardoor de suikerverliezen heel snel toenemen.

Het bewaaradvies is vanaf 1 oktober tot het eind van de campagne te raadplegen via:

  • de website van het IRS (http://irs.weatheronyoursite.com/); en dan het tabblad bewaaradvies (beschikbaar van 1 oktober tot eind van de campagne).
  • de WeerOnline Weertelefoon: 0900-1234577 (60 eurocent per minuut). Kies menuoptie 8 (bewaaradvies suikerbieten).
GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

Op 7 maart 2017 is de voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2017 verschenen als bijlage bij Cosun Magazine. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar.