IRS App IRS Applicatie

Home – Onkruidbeheersing

Applicatie Onkruidherkenning

Met deze applicatie kunt u onkruiden en grassen determineren. 

Start applicatie onkruidherkenning »

Applicatie Onkruidbeheersing

Met deze applicatie krijgt u afhankelijk van de voorkomende onkruiden en grootte van de onkruiden en bieten een onkruidbestrijdingsadvies.

Start applicatie onkruidbeheersing »

Teelthandleiding 

6. Onkruidbeheersing
Het hoofdstuk ‘Onkruidbeheersing’ van de teelthandleiding suikerbieten is aangepast aan de actuele adviezen.

Lees meer »


Mechanische onkruidbestrijding met de FarmDroid robot
Om op een mogelijke verandering vooruit te lopen, doet het IRS onderzoek naar alternatieve methodes van onkruidbeheersing. Een van de ontwikkelingen is de FarmDroid FD20 zaai- en schoffelrobot. Samen met Cosun Beet Company, Sensus en Groeikracht wordt hiermee in 2022 ervaring opgedaan in suikerbieten en cichorei. In deze video uitleg over de werking van de robot.
Klik Hier
Zoektocht naar LDS-combinaties voor onkruidbestrijding in suikerbieten
De werkzame stof fenmedifam is in principe nog toegelaten als herbicide in suikerbieten tot 2022, daarna is de toekomst van dit middel nog niet zeker. Om het eventuele verlies van dit cruciale middel op te vangen, wordt voor het tweede jaar op diverse locaties, onder andere in Vredepeel, onderzoek gedaan met nieuwe herbicidencombinaties in het LDS.
Klik hier
Demo driftreducerende doppen in suikerbieten
Een demo met vier driftreducerende doppen is aangelegd voor de ‘Dag, Onkruid 2020!’. Door corona kon deze dag op 4 juni 2020 niet doorgaan. WUR Vredepeel heeft de demo wel aangelegd en we willen u de resultaten niet onthouden. Het onderwerp van deze demo was: “Kan ik met driftreducerende doppen een voldoende effectieve onkruidbestrijding realiseren?” We hebben in alle objecten met dezelfde middelen en dosering gespoten, in totaal 4 keer. In het filmpje kunt u beelden van de demo zien.
Klik hier
Het Conviso Smart-systeem: een interessante nieuwe ontwikkeling voor onkruidbestrijding in bieten
Op proefbedrijf Vredepeel is een proefveld aangelegd met een ALS-tolerant bietenras, en daar wordt het middel Conviso One (een ALS-remmer) toegepast. Conviso One wordt met verschillende middelen onderzocht, waarbij wordt gekeken naar de effecten van de toepassingen op onkruid, stuifdek (gerst), gewas en aardappelopslag. Sjef van der Heijden neemt u in deze video mee in deze proef.
Klik Hier
Thema 1: Volledig niet-chemisch
Wat de mogelijkheden zijn van een volledig niet-chemische aanpak van de onkruidbestrijding op zand kunt u bekijken in de uitgebreide video, die gemaakt is voor het event: "Dag, Onkruid" op proefboerderij Vredepeel
Klik Hier
Thema 2: Nieuwe strategieën: combinatie van chemisch en niet-chemische maatregelen
Heeft u de video gemist van "Dag, Onkruid" over nieuwe strategieën in suikerbieten, cichorei en andere teelten op zand. Bekijk dan deze video hier.
Klik Hier
Thema 3: Innovatieve technieken
Heeft u de video's van "Dag, Onkruid" al gezien? Kijk hier welke Innovatieve technieken aan de slag waren op de zandgrond in Vredepeel
Klik Hier
Previous
Next

Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Agenda

Future Farming & Food Experience

Gewasbeschermingsbulletin 2023

Lees hier alle gewasbeschermingsadviezen. De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2023 is als bijlage bij Cosun Magazine 1 verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar.

Lees meer »

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.