Zet geen pyrethroïde in tegen zwarte bonenluis Pagina printen

vrijdag 10 mei 2019

Bij de beheersing van zwarte bonenluizen in suikerbieten, die alleen zuigschade veroorzaken, is het belangrijk om de schadedrempel te gebruiken. Zie het eerder verschenen bericht ‘Hanteer schadedrempel bij vroege aantasting zwarte bonenluizen’.

Gebruik geen Decis, Karate Zeon of Sumicidin Super
Voor de bestrijding van bladluizen, waaronder ook de zwarte bonenluis, dient nooit gebruik te worden gemaakt van pyrethroïden (Decis, Karate Zeon of Sumicidin Super), aangezien deze middelen alleen werken als de insecten direct geraakt worden. Omdat bladluizen zich aan de onderzijde van de bladeren bevinden, kunnen ze niet direct worden geraakt en werken deze middelen dus niet. Daarnaast doden deze middelen de natuurlijke vijanden van zwarte bonenluizen, die reeds volop aanwezig zijn in percelen. Hierdoor zullen bladluispopulaties alleen maar sneller groeien. De natuurlijke vijanden zijn hard nodig voor het beheersing van de grootste schadeveroorzaker in de bietenteelt, namelijk de groene perzikluis. Zie ook het bericht: ‘Groene perzikluis in vangbak aangetroffen’.

Spuit insecticide bij overschrijding schadedrempel
Het is bij overschrijding van de schadedrempels beter om te kiezen voor Calypso, Teppeki, Pirimor of Batavia. Houd daarbij wel rekening met de toepassingsvoorwaarden, zoals toegelicht in het eerder verschenen bericht ‘Hanteer schadedrempel bij vroege aantasting zwarte bonenluizen’. Bij zeer jonge planten zullen deze middelen niet lang werken, omdat de opname door de plant beperkt is.


Foto 1. Pyrethroïden doden natuurlijke vijanden, zoals deze soldaatkever (weekschildkever). Hanteer schadedrempels en gebruik bij overschrijding van schadedrempels van bladluizen middelen die natuurlijke vijanden sparen, zoals Calypso, Teppeki, Pirimor of Batavia.

Contact: Elma Raaijmakers

« Terug naar nieuws

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

Bladluiswaarschuwingskaart

De bladluiskaart geeft inzicht in de overschrijding van schadedrempels op bietenpercelen in Nederland. Doel hiervan is schade door vergelingsziekte te beperken. Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.