Niet elk geel vlekje is stemphylium Pagina printen

dinsdag 14 juli 2015

Een van de kenmerken van stemphylium in suikerbieten zijn de typische gele vlekjes. Echter niet elk geel vlekje is een geel vlekje veroorzaakt door stemphylium. Hieronder volgen een aantal foto’s om het onderscheid tussen de vele gele vlekjes in suikerbieten te verduidelijken.

 


Foto 1. Geel vlekje veroorzaakt door het aanprikken van een insect. In het midden van het gele vlekje is een gaatje te zien. Insecten zoals de zwarte bonenluis kunnen van af de achterzijde van het blad beschadigingen veroorzaken die aan de voorzijde geel tonen. Zie ook het bericht ‘Nieuws uit de bietenkliniek: verwar bladvlekken door zwarte bonenluizen niet met bladschimmels.


Foto 2. Geel vlekje veroorzaakt door een beschadiging aan de achterzijde van het blad. Zie foto 3.


Foto 3. Beschadiging aan de achterzijde van het blad die een geel vlekje aan de voorzijde veroorzaakt (foto 2).


Foto 4. Beschadiging waar het blad rondom geel verkleurt.


Foto 5. Een bladvlekje veroorzaakt door de bacterie pseudomonas. Lees meer hierover in het bericht ‘Pseudomonas maakt gebruik van water en wondjes.


Foto 6. Geel vlekje veroorzaakt door de bladschimmel stemphylium


Foto 7. Bruin vlekje veroorzaakt door stemphylium. Dit is een later stadium dan het gele vlekje van foto 6. Het verschil met het pseudomonasvlekje op foto 5 zijn de bruin-zwarte sporen (stipjes) in het stemphyliumvlekje. 

Contact: Bram Hanse

« Terug naar nieuws

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

Bladluiswaarschuwingskaart

De bladluiskaart geeft inzicht in de overschrijding van schadedrempels op bietenpercelen in Nederland. Doel hiervan is schade door vergelingsziekte te beperken. Klik op de kaart om de pagina te openen.

Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2020 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.