Nieuws uit de Bietenkliniek: schildpadtorretjes Pagina printen

donderdag 28 mei 2020

Op veel percelen in het hele land zien we schildpadtorretjes en hun larven. Ze vreten hele kleine gaatjes in de bietenbladeren, wat niet leidt tot enige opbrengstderving. Ingrijpen is dan ook niet nodig. In dit bericht vindt u foto’s van de schildpadtorretjes als hulp om ze te herkennen.


Foto 1. Een volwassen gestreepte schildpadtor. De twee groene strepen in de lengterichting zijn bijna fluoriserend van kleur.


Foto 2. De schildpadtor bevindt zich vaak aan de onderzijde van de bladeren.


Foto 3. De larve van de schildpadtor (2 tot 8 mm lang). Vaak hangt er aan de achterzijde nog een klein bruin of zwart stukje van de vervelling, wat lijkt op een klein poepje.


Foto 4. Zowel de volwassenen als de larven veroorzaken kleine ronde gaatjes. Vaak is er sprake van venstervraat, waarbij de opperhuid heel blijft.

Contact: Elma Raaijmakers

« Terug naar nieuws

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

Bladluiswaarschuwingskaart

De bladluiskaart geeft inzicht in de overschrijding van schadedrempels op bietenpercelen in Nederland. Doel hiervan is schade door vergelingsziekte te beperken. Klik op de kaart om de pagina te openen.

Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2020 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.