Rupsenvraat gesignaleerd Pagina printen

vrijdag 26 juli 2019

Momenteel zien we op diverse plaatsen gaatjes in het bietenblad door vraat van rupsen van de gamma-uil. En met het warme, droge weer, dat ook voor volgende week voorspeld wordt, zal de vreterij doorgaan. Bij een gezond gewas is bestrijding pas nodig als er veel rupsen in het gewas te vinden zijn en deze 30% van het bladoppervlak dreigen weg te vreten. Een gezond gesloten gewas kan namelijk tot 30% van het bladoppervlak missen voordat dit opbrengst kost. Het gebeurt zelden dat er zoveel vreterij is en dus is een bespuiting niet snel rendabel. Bij een gewas met weinig blad of een niet gezond gewas, is een bestrijding eerder rendabel.
Bij overschrijding van de schadedrempel is bestrijding van rupsen mogelijk met deltamethrin (diverse merken; 0,3 l/ha). Houd er rekening mee dat deze pyrethroïde ook de nuttige insecten doodt in het bietenperceel. En deze nuttigen spelen een belangrijke rol bij de onderdrukking bietenvliegen, maar ook bij de bestrijding van de rupsen zelf (foto 4 en 5).

Als u in het gewas kijkt of er rupsen zijn, ga dan voorzichtig te werk. Ze laten zich namelijk gemakkelijk op de grond vallen als u de bladeren aanraakt. Als ze zich hebben verpopt, heeft bestrijding geen zin en stopt de vraat. De middelen werken alleen tegen rupsen en niet tegen vlinders, eieren en poppen.

Meer informatie over rupsen en de levenscyclus vindt u in de Teelthandleiding.


Foto 1.  Venstervraat door de rups van een gamma-uil. Bestrijding is slechts zelden rendabel omdat een gezond gewas 30% van het bladoppervlak kan missen voordat er schade optreedt.


Foto 2.  Rups van een gamma-uil. Dit is het stadium dat de rupsen te bestrijden zijn. Verpopt de rups zich dan heeft een bestrijding geen zin meer.


Foto 3.  Als er poppen van de gamma-uil zichtbaar zijn op de bladeren, dan heeft bestrijding geen zin meer.


Foto 4.  Op deze rups zitten eitjes van een natuurlijke vijand. Deze rups zal spoedig sterven. Indien dit bij veel rupsen zichtbaar is, is een bespuiting niet nodig.


Foto 5.  Deze rups is al dood als gevolg van natuurlijke vijanden van de rups zelf. Bestrijden heeft dan geen zin meer.

Contact: Elma Raaijmakers

« Terug naar nieuws

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

Bladluiswaarschuwingskaart

De bladluiskaart geeft inzicht in de overschrijding van schadedrempels op bietenpercelen in Nederland. Doel hiervan is schade door vergelingsziekte te beperken. Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.