Bewaar tijdens de graanoogst tarwe of gerst als alternatief voer voor muizen Pagina printen

maandag 15 juli 2019

Net na het zaaien van suikerbieten kunnen muizen schade veroorzaken door niet gekiemde zaden open te breken en leeg te vreten. Ze eten dan bietenzaden, omdat er vroeg in het voorjaar vaak nog niet veel ander voer voor ze beschikbaar is. Door muizen alternatief voer aan te bieden, wordt de kans op schade aan de suikerbietenzaden verkleind. Alternatief voer kan bestaan uit zonnebloempitten, gerst-, tarwe- of overgebleven groenbemesterzaden. Belangrijk daarbij is dat er zaad gebruikt wordt zonder gewasbeschermingsmiddelen. Daarom kunt u tijdens de oogst van de granen één tot enkele emmers gerst of tarwe bewaren, zodat u voor volgend zaaiseizoen alternatief voer beschikbaar heeft en muizenschade in suikerbieten kunt beperken.


Foto 1. Bewaar tijdens de graanoogst tarwe of gerst als alternatief voer voor het beperken van schade aan suikerbieten door muizen in 2020.


Foto 2. Muizen breken bietenzaden open en vreten het zaad op.

Contact: Elma Raaijmakers

« Terug naar nieuws

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

Bladluiswaarschuwingskaart

De bladluiskaart geeft inzicht in de overschrijding van schadedrempels op bietenpercelen in Nederland. Doel hiervan is schade door vergelingsziekte te beperken. Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.