Droogte in de bieten Pagina printen

vrijdag 5 juli 2019

De zomer begint gelijke trekken met vorig jaar te vertonen. Met name op de oostelijke zandgronden verlangen de suikerbieten naar een goede regenbui. Het ziet ernaar uit dat deze voorlopig niet uit de lucht gaat komen. Hier en daar worden de haspels ook al in de bieten uitgetrokken.

Beregenen
Hangt het bietenblad overdag en ‘s nachts slap en vertoont het blad verbranding, dan is het aan te bevelen om de bieten te beregenen om de suikerproductie aan de gang te houden. Als vuistregel geldt dat de bieten lijden onder de droogte als het blad ’s ochtends niet meer overeind staat. Een gift van 40 mm geeft, op basis van onderzoek, de grootste opbrengstverhoging. Als er nadien geen neerslag valt kan deze gift herhaald worden na circa tien dagen.
Of beregenen zich terugverdient in een hogere suikeropbrengst is lastig te zeggen. Dit verschilt per bedrijf en per perceel en is met name afhankelijk wanneer er regen van betekenis gaat vallen. Houdt de droogte aan dan is beregenen sneller rendabel.  

 
Foto 1: Droogte uit zich in slaphangend blad en leidt tot een verminderde opbrengst.  


Foto 2: Het neerslagtekort loopt in het oosten steeds verder op (Bron: KNMI)

Contact: André van Valen

« Terug naar nieuws

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

Rassenkeuze bietenzaad

U kunt vanaf 10 december bietenzaad bestellen bij Suiker Unie. Alle informatie om de juiste rassenkeuze te maken vindt u in het overzichtsbericht

Bladluiswaarschuwingskaart

De bladluiskaart geeft inzicht in de overschrijding van schadedrempels op bietenpercelen in Nederland. Doel hiervan is schade door vergelingsziekte te beperken. Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.