Nieuws uit de bietenkliniek: bladverbranding door zon Pagina printen

vrijdag 5 juli 2019

Bij de bietenkliniek zijn bladmonsters van suikerbieten binnengekomen die last hebben van bladverbranding door de zon. De betreffende bladeren hingen slap bij het droge weer. Het eerste stadium is een zilververkleuring van de onderkant van het blad als gevolg van de zonnestraling (foto 1). Dit treedt vooral op als de onderzijde van het blad in de felle zon hangt, als gevolg van wind bij een lage luchtvochtigheid. Het laatste stadium is dat het blad, of delen van het blad lichtbruin worden. Dit noemen we ook wel zonnebrand. Oorzaak is een te kort aan water in het blad bij zonnig weer. Dit kan echter ook optreden op percelen waar nog wel voldoende vocht beschikbaar is, maar waar de verdamping harder gaat dan de plant kan aanvullen. Vaak is dit bij hoge temperaturen en heel lage luchtvochtigheid. Wanneer de bladeren bruin zijn helpt beregenen alleen om te voorkomen dat er nog meer bladeren bruin worden. Een gezonde biet kan op dit moment 30% van zijn bladoppervlak missen, voordat er opbrengstderving optreedt.


Foto 1: De eerste signalen van zonnebrand op slaphangend blad: de onderzijde verkleurt zilvergrijs. Dit gebeurt vooral als het blad (of de top) met de onderzijde in de zon hangt als gevolg van wind.


Foto 2: Bladverbranding, door een hoge verdamping en (te) weinig vocht kan de biet het vocht in de bladeren niet op pijl houden. Delen van het blad verdrogen en worden bruin.Foto 3/4. Bladverbranding kan willekeurig op elk deel van het blad ontstaan, meestal is het de top of delen aan de zijkant van het blad.

Contact: Bram Hanse

« Terug naar nieuws

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2019 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.  

Bladluiswaarschuwingskaart

De bladluiskaart geeft inzicht in de overschrijding van schadedrempels op bietenpercelen in Nederland. Doel hiervan is schade door vergelingsziekte te beperken. Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.