Nieuws uit de bietenkliniek: rhizoctonia wortelrot Pagina printen

dinsdag 2 juli 2019

De eerste bieten met wortelrot veroorzaakt door rhizoctonia zijn waargenomen. Tegen wortelrot is op dit moment niets te doen. Het beste kunt u in de gaten houden of het aantal rotte bieten uitbreidt of niet. Zo weet u of u hiermee rekening moet houden bij de oogst. Een partij mag bij levering niet meer dan 10% bieten met rot bevatten. Een partij waar rotte bieten inzitten kunt u beter niet bewaren, maar zo vroeg mogelijk leveren.

Rhizoctonia
De eerste symptomen van wortelrot door rhizoctonia zijn nu op de wortel zichtbaar als zwarte ronde vlekken (lesies) en rotte delen van de wortel (foto 1). De kop en het loof blijven meestal het langst zonder symptomen.Als het loof gaat verwelken dan blijkt dat de biet al vrijwel helemaal rot is (foto 2). Wanneer in de buurt van rotte bieten een ogenschijnlijke gezonde biet (loof en kop) wordt uitgetrokken, is er vaak ook al aantasting op de wortel te zien.

Wortelrot kan ook optreden in rhizoctoniaresistente rassen. Dit komt omdat deze rassen niet volledig resistent zijn. Bij een hoge rhizoctoniadruk en/of een slechte bodemstructuur, eventueel in combinatie met een lagere pH, zal er alsnog rot op treden. Wel is het aandeel rotte bieten in een resistent ras vele malen lager dan in een vatbaar ras. Heeft u dit jaar een vatbaar ras met rhizoctoniarot, dan kunt u de volgende bietenteelt beter voor een rhizoctoniaresistent ras kiezen. De inzet van rhizoctoniaresistente rassen in combinatie met een voldoende hoge pH en zorg voor de bodemstructuur zijn de belangrijkste beheersingsmaatregelen voor rhizoctoniawortelrot.


Foto 1. Een biet die bovengrond ogenschijnlijk gezond is, maar al wel lesies en rotte stukken op de wortel heeft als gevolg van aantasting door rhizoctonia.


Foto 2. Een plek met rotte bieten veroorzaakt door rhizoctonia. Vaak valt het pas op als het loof begint te verwelken. Dan is de biet meestal al volledig rot.

Zelf herkennen?
Wortelrot in suikerbieten kan worden veroorzaakt door rhizoctonia, aphanomyces, violetwortelrot en phoma. Voor de herkenning van de verschillende soorten wortelrot in suikerbieten is onderstaande interactieve video gemaakt.

Contact: Bram Hanse

« Terug naar nieuws

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

Bladluiswaarschuwingskaart

De bladluiskaart geeft inzicht in de overschrijding van schadedrempels op bietenpercelen in Nederland. Doel hiervan is schade door vergelingsziekte te beperken. Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.