Blijf bladluizen tellen tot half juli Pagina printen

donderdag 27 juni 2019

 

De schadedrempel van groene perzikluizen loopt tot half juli en daarom is het advies om tot die tijd wekelijks bladluizen te blijven tellen. Dit geldt ook als er reeds eerder een bespuiting tegen bladluizen is uitgevoerd. De groene perzikluis kan vergelingsvirussen overbrengen. Doordat het enkele weken duurt voordat de planten geel worden, veroorzaken ze na half juli geen financiële schade meer van betekenis. Tot die tijd is het cruciaal om alert te blijven.

Schadedrempel loopt op
In de tweede helft van juni is de schadedrempel 5 groene perzikluizen per 10 planten en deze loopt op tot 50 groene perzikluizen per 10 planten in de eerste helft van juli (tabel 1). Na half juli is het niet meer nodig om groene perzikluizen in suikerbieten te bestrijden. De schadedrempel loopt gedurende het seizoen op, doordat de bladluizen minder schade veroorzaken als ze later de bieten infecteren. Ook vermeerderen groene perzikluizen zich minder snel op oudere planten. Indien de schadedrempel wordt overgeschreden en er al eerder een bespuiting heeft plaatsgevonden, kies dan voor een ander middel om resistentievorming te voorkomen. Zie hiervoor het eerder verschenen bericht ‘Blijf de bladluizensituatie goed in de gaten houden’.

Tabel 1. Schadedrempels van de groene perzikluis.

periode

aantal groene perzikluizen per tien planten

mei en eerste helft juni

meer dan twee

tweede helft juni

meer dan vijf

eerste helft juli

meer dan vijftig


Foto 1. Een plek vergelingsziekte veroorzaakt door virussen, die overgebracht worden door groene perzikluizen. Daarom is het belangrijk om tot half juli deze bladluizen te bestrijden als de schadedrempel overschreden wordt.


Foto 2. Een groene perzikluis, die vergelingsvirus kan overbrengen, bevindt zich vaak aan de onderzijde van de bladeren.

Contact: Elma Raaijmakers

« Terug naar nieuws

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

Rassenkeuze bietenzaad

U kunt vanaf 10 december bietenzaad bestellen bij Suiker Unie. Alle informatie om de juiste rassenkeuze te maken vindt u in het overzichtsbericht

Bladluiswaarschuwingskaart

De bladluiskaart geeft inzicht in de overschrijding van schadedrempels op bietenpercelen in Nederland. Doel hiervan is schade door vergelingsziekte te beperken. Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.