Rooi en kop zeer precies Pagina printen

dinsdag 18 september 2018

We zien dit jaar veel percelen waarbij de bieten hoger dan normaal boven de grond staan. Ook de nodige horizontale bieten. Het rooien en koppen vraagt daardoor dit jaar extra precisie. De juiste afstelling kan alleen ter plekke worden gevonden. En vergt voortdurende aanpassing.

Lagere rijsnelheid
Een onregelmatig gewas vraagt om een lagere rijsnelheid. De ontbladeraar zo instellen dat alle bieten nog een bladpruik hebben die door de scalpeur er net wordt afgesneden.

Bij horizontaal groeiende bieten zijn bietverliezen en enige bladresten niet te voorkomen. Wel te beperken door langzamer te rijden en te voorkomen dat het kopmes de liggende bieten in de lengte doorsnijdt. Voorkom dat deze bieten door een te hoge druk op de taster afbreken of verloren gaan door opzij schuiven.
Voorkom dat grote los in de grond staande bieten volledig verloren gaan door botte kopmessen en/of een tik van een te diep afgestelde ontbladeraar. Of er teveel van wordt afgesneden door te diepe afstelling van de ontbladeraar en de scalpeur.

Reinig niet te intensief
Op dit moment komen de bieten met weinig aanhangende grond uit de grond. Voorkom in deze situatie onnodig reinigen en daarmee onnodig puntbreukverlies. Een vuistregel is: als het ‘sneeuwt’ onder de rooier, staat de reiniging te intensief. Hoe hoger de puntbreuk hoe hoger de directe bietverliezen en hoe hoger de bewaarverliezen. Toprooiers hebben meer dan 90% bieten met een breukvlak kleiner dan 2 cm en bij de rest van de bieten niet meer dan 4 cm.

Hulpmiddel voor beoordelen
Beoordeel het rooi- en kopwerk tijdens de oogst. Voor het checken van de rooikwaliteit is een aantal handige hulpmiddelen beschikbaar: ‘Hulpmiddelen rooikwaliteit’.

Zie ook:


Dit jaar zien we veel hoog boven de grond staande en/of horizontaal groeiende bieten. Rij met lage rijsnelheid en stel de ontbladeraar zo in dat alle bieten nog een bladpruik hebben die door de scalpeur er net wordt afgesneden.


Bij horizontaal groeiende bieten zijn bietverliezen en enige bladresten niet te voorkomen. Probeer deze te beperken door langzamer te rijden en te voorkomen dat het kopmes de liggende bieten in de lengte doorsnijdt.

Contact: Frans Tijink

« Terug naar nieuws

Nog te rooien (Bron: Suiker Unie)
GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2018 is als bijlage bij Cosun Magazine bij u aangekomen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. Let op: de informatie over speciaal pillenzaad in het Gewasbeschermingsbulletin 2018 is verouderd, zie voor actuele adviezen de teelthandleiding.

Voorkom oogstverliezen met App

In deze film wordt uitgelegd hoe de IRS-App oogstverliezen en het puntmaatje werkt. Heeft u de IRS-App al gedownload? Zo niet, scan onderstaande QR-code voor Android of iOS:     
      Android                    iOS

Ook online is de applicatie Oogstverliezen te gebruiken. 

Leer van uw bietenhoop


Aan bieten aan de hoop is nog het nodige waar te nemen. Ook de gerooide biet geeft nog diverse signalen af. In dit bericht een aantal symptomen, de oorzaken en signalen voor zowel de korte als de lange(re) termijn.

Bewaaradvies

Bepaal het bewaaradvies voor uw locatie

Code weersituatie voor 'Lelystad'

  • 19 nov 12:00 tot 20 nov 12:00 A
  • 20 nov 12:00 tot 21 nov 12:00 A
  • 21 nov 12:00 tot 22 nov 12:00 A
  • 22 nov 12:00 tot 23 nov 12:00 A
  • 23 nov 12:00 tot 24 nov 12:00 A

Advies

Code: A

Geen vorstbeschermende maatregelen

Bietenhopen moeten kunnen ventileren. Dus ook van afgedekte hopen het winddichte afdekmateriaal geheel of gedeeltelijk verwijderen na een vorstperiode.

Het Bewaaradvies suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting.