Pseudomonas gebruikt beschadigingen in het blad

De afgelopen tijd trokken er buien over het land, soms in combinatie met veel wind. De wind, regen en eventueel hagel, veroorzaken beschadigingen van het bietenblad. Dit zijn invalspoorten voor de bacterie pseudomonas. Deze bacterie zit in de grond en komt met opspattend water op de bladeren terecht. Is daar een wondje (door wind, hagel, vraat of zelfs hevige neerslag) dan kan pseudomonas het blad binnendringen en na enkele dagen tot een week vlekjes veroorzaken in het suikerbietenblad. De vlekjes van pseudomonas kunnen zich niet uitbreiden als er geen nieuwe wondjes ontstaan en er geen water is. Pseudomonas is een bacterie die men niet kan en niet hoeft te bestrijden.

Geen sporendragers en sporen zichtbaar
De typische vlekjes van pseudomonas lijken sterk op cercospora. Een goede loep (eventueel op uw smartphone of tablet) is nodig om het verschil te zien: bij pseudomonas is het vlekje ‘leeg’ en ingezonken. Bij cercospora zijn sporendragers en sporen zichtbaar. Bij twijfel: laat uw teeltadviseur een bladmonster sturen naar IRS Diagnostiek! Bij een aantasting door Pseudomonas is ingrijpen niet mogelijk en niet nodig. Bij cercospora is snel ingrijpen essentieel.

 

Meer informatie
Meer informatie is ook te vinden in de Teelthandleiding ‘Pseudomonas’.


Pseudomonas-aantasting op het bietenblad. De bacterie maakt gebruik van beschadigingen van het blad om te infecteren. Vlekjes zijn ontstaan in beschadiginen, broos en scheuren makkelijk.


Bladvlekje veroorzaakt door pseudomonas. Het aangetaste weefsel scheurt makkelijk en het vlekje is ‘leeg’, er zijn geen schimmelsporen te zien met een loep. Bestrijden is niet mogelijk en niet nodig.


Bladvlekje veroorzaakt door cercospora. Het vlekjes zit vol met schimmelsporen. Deze zijn te zien met een loep. De schadedrempel is de eerste vlekjes die op een perceel worden aangetroffen

 

 

Pseudomonas gebruikt beschadigingen in het blad

Contactpersoon

Bram Hanse
Schimmels, bacteriën en virussen / diagnostiek

Mogelijk ook interessant