Gaatjes in bladeren kent diverse oorzaken

Op diverse percelen zien we nu gaatjes in de bladeren van de suikerbieten. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen de gaatjes veroorzaakt zijn door hagel, of door vreterij van rupsen of schildpadtorretjes.

Hagel
Na een hagelbui zijn vaak gaten in de bladeren zichtbaar. Opvallend bij hagel is dat de afgeslagen stukjes blad nog op de grond te vinden zijn, dit in tegenstelling tot vreterij door rupsen of schildpadtorretjes. Tegen aantasting door hagel is niets te doen. Vaak is na hagelschade wel aantasting door de bacterie pseudomonas zichtbaar. Meer hierover is te lezen in het bericht ‘Niet alle bladvlekken zijn bladschimmels’.

Foto 1. Gaten in het blad als gevolg van hagel. Vaak zijn de afgeslagen stukjes blad nog te vinden op de grond.

Rupsen
We zien momenteel op diverse plaatsen gaatjes in het bietenblad door vraat van rupsen van de gamma-uil (foto 2). Bij een gezond gewas is bestrijding pas nodig als er veel rupsen in het gewas te vinden zijn en deze 30% van het bladoppervlak dreigen weg te vreten. Een gezond gesloten gewas kan namelijk tot 30% van het bladoppervlak missen voordat dit opbrengst kost. Het gebeurt zelden dat er zoveel vreterij is en dus is een bespuiting niet snel rendabel.

Meer informatie over de beheersing van rupsen en de levenscyclus vindt u in de teelthandleiding.

Foto 2. De rups van de gamma-uil vreet gaten in de bladeren van suikerbieten.

Schildpadtorretjes
Schildpadtorretjes kunnen ook gaatjes in de bladeren van suikerbieten vreten (foto 3). In dit bericht vindt u foto’s van de schildpadtorretjes, hun eieren en larven als hulp om ze te herkennen.

Meer informatie over schildpadtorretjes is te vinden in de teelthandleiding bij hoofdstuk 10.3 ‘Insecten’.


Foto 3. Aantasting door schildpadtorretjes. Als het blad groeit, scheuren de vraatplekken kapot en ontstaan er talloze gaatjes in de bladeren. Een biet mag in dit stadium minstens 30% van het oppervlak missen voordat opbrengstderving optreedt.

Contactpersonen

Elma Raaijmakers
Diagnostiek / nematoden / insecten
Levine de Zinger
Coördinatie gegevensverwerking / insecten

Mogelijk ook interessant