Blijf bladluizen tellen tot half juli

De schadedrempel van groene perzikluizen loopt tot half juli en daarom is het advies om tot die tijd wekelijks groene bladluizen te blijven tellen. Dit geldt ook als er reeds eerder een bespuiting tegen bladluizen is uitgevoerd. De groene perzikluis kan vergelingsvirussen overbrengen. Doordat het enkele weken duurt voordat de planten geel worden, veroorzaken ze na half juli geen financiële schade meer van betekenis. Tot die tijd is het cruciaal om alert te blijven op het aantal bladluizen in het perceel.

Schadedrempel loopt op
In de tweede helft van juni is de schadedrempel 5 groene bladluizen per 10 planten en deze loopt op tot 50 groene bladluizen per 10 planten in de eerste helft van juli (tabel 1). Na half juli is het niet meer nodig om groene bladluizen in suikerbieten te bestrijden. De schadedrempel loopt gedurende het seizoen op, doordat de bladluizen minder schade veroorzaken als ze later de bieten infecteren.
Ook vermeerderen ze zich minder snel op oudere planten. Indien de schadedrempel wordt overgeschreden en er al eerder een bespuiting heeft plaatsgevonden, kies dan voor een ander middel om resistentievorming te voorkomen. Zie voor meer informatie het bericht over de ‘Actuele bladluissituatie’.

 

Tabel 1. Schadedrempels van de groene bladluis.

periode
aantal groene bladluizen per tien planten
april, mei en eerste helft juni meer dan twee
tweede helft juni meer dan vijf
eerste helft juli meer dan vijftig

 Foto 1. Een plek vergelingsziekte veroorzaakt door virussen, die overgebracht worden door groene perzikluizen. Daarom is het belangrijk om tot half juli deze bladluizen te bestrijden als de schadedrempel overschreden wordt.

 

Foto 2. Een groene perzikluis, die vergelingsvirus kan overbrengen, bevindt zich vaak aan de onderzijde van de bladeren.

 

 

 

Blijf bladluizen tellen tot half juli

Contactpersoon

Elma Raaijmakers
Diagnostiek / nematoden / insecten

Mogelijk ook interessant