Bladschimmelbestrijding nu niet meer rendabel

Op dit moment zijn in elke regio bietenpercelen te vinden waar aantasting van bladschimmels voorkomt. Door de bladschimmelaantasting kleurt het loof bruin en sterft af. De vlekjes die er zitten zijn niet weg te spuiten. In de eerste helft van oktober is een bespuiting vaak nauwelijks rendabel meer, zelfs niet wanneer de bieten laat (na november) gerooid worden. Na half oktober is een bespuiting vrijwel nooit meer rendabel.

Moet er nog gespoten worden?
Als er veel blad bruin of afgestorven is, is de schade al gedaan. Het doel van bladschimmelbestrijding is om te voorkomen dat het loof afsterft, zodat half oktober de grond nog bedekt is met groen loof. Als er meer loof afgestorven en de grond niet meer bedekt is, dan onstaat er schade aan de opbrengst. In dat stadium helpt een bespuiting ook niet meer. Bij koeler weer (<15˚C) zal met name cercospora zich veel minder snel ontwikkelen en daardoor minder schade doen. Stemphylium, roest en ramularia kunnen zich bij lagere temperaturen nog wel uitbreiden en nieuwe vlekjes vormen. Naarmate het najaar vordert, neemt de groei van de suikerbieten af, waardoor de invloed van deze schimmels ook kleiner wordt. Hierdoor is een behandeling tegen bladschimmels op dit moment niet meer rendabel.

Zie voor meer informatie over bladschimmels: www.irs.nl/bladschimmel. 


Percelen die (zoals de rijen in het midden van de foto) nu nog de grond bedekt hebben met groen loof zullen zonder noemenswaardige schade aan de suikeropbrengst de oogst halen. Een zware aantasting van cercospora of andere bladschimmels is niet meer weg te spuiten.  

 

Contactpersoon

Bram Hanse
Bladschimmels / bacteriën / diagnostiek

Mogelijk ook interessant