Suikerbieten in middelpunt op praktijkdag!

Afgelopen donderdag (30 oktober) vond in Valthermond een Praktijkdag suikerbieten plaats. Een ware primeur op het gebied van ontbladertechniek werd getoond en tevens was bewaring op deze koude dag een onderdeel van het programma. Het was een druk bezochte dag met ongeveer 550 bezoekers. Hieronder vindt u een foto-/videoimpressie.


Drie machines met zes verschillende instellingen hebben bieten gekopt/gerooid. Van elke instelling was één hoop op het erf neergestort. Bij de verschillende hopen werd uitleg gegeven.


Het verschil tussen de beste……


………..en de te diep koppen instelling bedroeg maar liefst  €95 euro per hectare.

De uitslagen van de verschillende instellingen zijn te vinden in de handout.


Vervolgens werden de bezoekers in 6 groepen gesplitst en op wagens langs diverse proeven/onderwerpen geleid.


Bij de bladschimmeldemo werd uitleg gegeven door Klaas Wijnholds (PPO). Uit deze demo bleek dat het moment van de eerste bespuiting cruciaal is voor een geslaagde bestrijding.


Toon Huijbregts (IRS) vertelde dat bij bewaring verschillende afdekstrategieën mogelijk zijn.


Van links naar rechts: niets, CSV-bietendoek, vliesdoek (Toptex) met stro en daarnaast deze afgedekt met plastic. Als laatste ligt alleen vliesdoek. Deze laatste zorgt bij lange bewaring dat de bieten droog blijven, dit zorgt voor een betere kwaliteit bieten bij afleveren, maar biedt onvoldoende bescherming tegen vorst.


Met een machine uit Duitsland werd de bietenhoop afgedekt met vliesdoek. Dit ging zeer snel en gemakkelijk. De afmetingen van de bietenhoop moeten hier wel op zijn aangepast.

De machine aan het werk.


Deze machine kan het doek er ook weer afhalen en oprollen.


Jan Nammen Jukema (PPO) toonde aan dat op basis van biomassakaarten verschillen in percelen kunnen worden aangetoond. Vervolgens is het belangrijk de oorzaken van de verschillen te achterhalen en daar op in te spelen. Tevens werd als primeur het logo van Perceel Centraal en de website www.perceel-centraal.nl getoond. Klik hier om de presentatie van Jan Nammen Jukema te bekijken


Peter Wilting (IRS) gaf uitleg bij een stikstofproef waarbij wel en geen bladschimmelbestrijding was uitgevoerd. Meer stikstof geven had geen invloed op de gele vlekjes (en bladschimmels).


In de bietenkliniek werd door Elma Raaijmakers (IRS) uitleg gegeven over diverse ziekten en plagen. Zij benadrukte daarbij dat het belangrijk is om de juiste oorzaak te achterhalen van bijvoorbeeld een slecht groeiend gewas. Dit om problemen in andere jaren te voorkomen.


In de profielkuil werd uitleg gegeven door Bert Huizinga (DLV Plant) over het bodemprofiel. En werd toegelicht dat de bieten slecht groeiden op bepaalde plaatsen door een storende laag.

Alle groepen kwamen vervolgens weer samen om de rooi-/kopmachines aan het werk te zien.


De Beet Mulcher 330. Deze getrokken zesrijige machine ontbladert en poetst de bladresten van de biet.

Hier de Beet Mulcher aan het werk.


De Grimme FT 270 V. Het bijzondere van deze integraal ontbladeraar is dat het loof achter de kopmessen tussen de rijen gelegd wordt.

De Front Topper 270 V aan het werk.

Vervolgens was het de beurt aan de Grimme Maxtron van loonbedrijf Gerrits.

Net als vorig jaar liet Team Reifenregler uit Duitsland zien dat de druk in de banden grote invloed heeft op wielslip, comfort voor de chauffeur, capaciteit en vooral in brandstofverbruik. Het verschil tussen een druk van 0,8 en 1,8 bar in de banden leidde tot een brandstofbesparing van 19% bij een druk van 0,8 bar. Bij een tijdsmeting was er 14% minder tijd nodig bij 0,8 bar.


Het verschil in brandstofverbruik tussen 0,8 bar en 1,8 bar in de banden.

 

Hier is de trekker met cultivator onderweg met 0,8 bar in de banden.

Aan het eind van de dag kon iedereen nog even napraten in de schuur onder het genot van een patatje en een drankje! We kijken terug op een geslaagde, leerzame en praktische dag.

Meer informatie over alle onderdelen vindt u in de informatiebrochure die uitgedeeld werd op deze dag. 

Wij willen hierbij alle sponsoren en medewerkers aan deze dag bedanken:
Suiker Unie, ING Bank, Spade, Agrarische Unie, Agrichem, Agrifirm, Agro Centrum B.V., Agro Emmen BV, Agro Vital, Altic B.V., Aviko b.v., BASF Nederland B.V. divisie Agro, Bayer Crop Sciences B.V., Blgg b.v., Bos Agra-Service, Combi Drain-Fleurke B.V., CSV, Dacom, DLV Plant, Dubbelboer Gewasbescherming, Euro Grass, Evers Agro BV, Grimme Landmaschinenfabrik GmbH & Co. KG, Jansen & Meppelink, Joordens Zaden B.V., K & S Benelux, Klünder, KWS Benelux bv, Loonbedrijf Gerrits, MCV, Michelin, PPO, Profile Tyrecenter Heuver, Robertus’ Zaadhandel B.V., Scholte-Aalbes Landbouwwerktuigen, Schuitema Agrarisch Handelsbedrijf, SESVanderHave Nederland bv, Syngenta CropProtection, Syngenta Seeds,Team Reifenregler, Telen met Toekomst, TenCate Geosynthetics Austria GmbH, Timmerman B.V., WPA Zeker en Vast en Zonna


 

Diverse andere organisatie hebben ook reportages gemaakt op deze dag:


Als u de filmpjes in dit bericht niet kunt bekijken wordt wellicht youtube geblokkeerd door uw computer/netwerk. Om de filmpjes van het IRS wel te kunnen bekijken moet u zorgen dat https://nl.youtube.com/user/IRSTelevisie wordt toegestaan.

Mogelijk ook interessant