Meer dan alleen staal en rubber op AgroTechniek Holland ‘22


Van 14 tot en met 17 september 2022 werd de zesde editie van AgroTechniek Holland (ATH) in Biddinghuizen gehouden. Het was vier jaar geleden dat we ATH fysiek in Flevoland bezocht hebben. Hieronder een impressie van mogelijke interessante ontwikkelingen voor de bietenteelt.

Bietenrooiers
In de stand van Van Gemeren Mechanisatie stond een gloednieuwe Holmer Terra Dos T4-40. De ontbladeraar is sinds 2017 zonder steunwielen uitgerust, dus min of meer zwevend.


Sinds enkele jaren is de rooier uitgerust met een diepteregeling van de rooischaren per rij (foto: Agrifoto).


Wat opviel was dat de twee achterassen uitgerust zijn met nog grotere banden: 1250/50 R32 van Mitas. Op de vooras liggen Michelin CerexBib2 VF 900/60 R38. Bij deze drie-asser ligt het minste gewicht op de voorkant. Hierdoor kan de bandspanning op alle banden op 1 bar volgens de fabrikant.


Deze machine was uitgerust met lichtmetalen beugels voorop de taster om bij integraal ontbladeren te zorgen dat het blad niet het kopmes verstoort.


De Holmer Terra Dos T4-40 was uitgerust met rooischaarverlengers. Er is ook een nog langere variant verkrijgbaar. Deze schaarverlengers zijn vooral bedoeld om te voorkomen dat bieten die losstaan, en daardoor makkelijk uit de rij dreigen te vallen, op te vangen.
Sinds 2017 is de Holmer Terra Dos T4 uitgerust met een rollenbed. Deze zijn nu ook qua snelheid traploos in te stellen vanuit de cabine, wat een brandstofbesparing op kan leveren.

Bij Frans Vervaet BV stond een nieuwe Beet Eater 625 Evo te glimmen op de stand.


Het hele rooigedeelte voor de wielen is sinds vorig jaar vernieuwd. De machine is uitgerust met realtime opbrengstmeting, daarvoor is de geel/groene John Deere GPS-ontvanger op de rooiunit geplaatst. De GPS-opbrengstmeting is zo ontwikkeld dat iedere GPS-ontvanger, van alle mogelijke merken, er aan gekoppeld kan worden. Het gewicht wordt gemeten onder de opvoerband.
Verder heeft Vervaet de hellingcorrectie op de Q-serie nog verder verbeterd, deze werkt tegenwoordig met een sensor die een proportioneel ventiel aanstuurt met dubbelwerkende cilinders. Dat resulteert in een nog stabielere machine in het veld.


De ontbladeraar is nu nog lichter en compacter.


De loopwielen naast de rooischaren (links) zijn groter geworden. Er is meer ruimte gecreëerd tussen de rooischaren en de rooibalk om zo meer bieten in kortere tijd te kunnen rooien. En op verzoek worden de Vervaetrooiers nu ook met een rollenbed (rechts) na de rooischaren geleverd. Het voordeel van een rollenbed ten opzichte van rooizonnen is minder bietbeschadiging en vlakker achterlaten van het land.

Transport

Voor transport waren op diverse stands landbouwkippers van klein tot heel groot te zien. Tussen deze kippers vielen twee grote overlaadwagens op.


Van Ginkel Machines heeft haar producten nu een naam gegeven, Etna is de nieuwe naam voor de bestaande hooglosser/overlaadwagen. De overlaadwagen is voorbereid voor een drukwisselsysteem, maar zit er niet standaard op. De overlaadwagen is niet geschikt voor transport van producten over de weg.


De tweede overlaadwagen of hooglosser was van fabrikant Dezeure uit België. Ook deze TransD25 heeft twee assen en geen drukwisselsysteem. De hooglosser is standaard uitgerust met een ‘bietenbodem’. Aardappelketting en graandichte bodem zijn als optie verkrijgbaar.

Banden en drukwisselsystemen
Uiteraard waren er ook veel banden- en rupsfabrikanten aanwezig, zoals bijvoorbeeld Michelin. Michelin kon helaas geen profielkuil graven zoals ze op vele demonstraties gedaan hebben (zoals op de Innovatiedag Bodem). Daar had men iets op gevonden door foto’s af te drukken en bijna horizontaal te leggen.


Daarnaast was er ook aandacht voor drukwisselsystemen op de stand van Michelin.

Autonome werktuigen
Opvallend vond ik dat er op diverse stands robots te zien waren. Goed dat er ook aandacht is voor deze ontwikkeling.


Bij HAK was bijvoorbeeld de Farmdroid robot te zien. Deze kan zaaien en schoffelen in bijvoorbeeld cichorei en suikerbieten, dit wordt op praktijkschaal getoetst in het kader van Groeikracht.


Bij Abemec stonden maar liefst drie robots of zelfstandigrijdende werktuigdragers. Hierboven de Orio van de Franse fabrikant Naïo. Deze robot kan zelfstandig rijden en heeft ruimte voor twee hefinrichtingen, zodat twee werktuigen in de hef gehangen kunnen worden.


De Oz 440 van Naïo is een autonoom rijdende robot die tussen de rijen door rijdt en uitgerust kan worden met verschillende werktuigen.


De derde robot/werktuigendrager in de stand van Abemec was de Robotti. “Het is een autonome werktuigdrager die zelfstandig verschillende landbouwtaken kan uitvoeren. Door zijn lichte gewicht en autonome navigatie is deze robot uitermate geschikt voor gewasmonitoring met cameratechnieken, maar ook voor teeltbewerkingen zoals zaaibedbereiding, schoffelen, bemesten en gewasbescherming”, aldus WUR.

Hiermee zijn niet alle aanwezige robots op de ATH besproken, de Robotiller van HWodKa stond ook op ATH. Deze is door de firma Reedyk ontwikkeld naar een idee van HWodKa en bedoeld voor grondbewerking. En wellicht waren er nog meer innovaties op dit gebied aanwezig.

Mechanische onkruidbeheersing
Van robots/autonome werktuigdragers is de stap niet zo groot naar de mechanische onkruidbeheersing.


Diverse werktuigen van verschillende fabrikanten/leveranciers werden getoond.


Man@Machine ruimde niet alleen ruimte in voor de wiedeggen en andere apparatuur van Treffler, maar ook voor een vogelverschrikker op zonne-energie die vervolgens akoestische signalen afgeeft.

Meer dan staal en rubber

Het was niet alleen maar staal en rubber wat te zien was op deze editie van ATH. Er was onder andere ook ruimte voor een AgroPromoPaviljoen.


Om publiek te trekken had Cosun/Groeikracht een Farmdroid voor haar stand geplaatst. De Farmdroid is dit jaar door Cosun Beet Company, Sensus en IRS getest in suikerbieten en cichorei.


Eenmaal bij de stand op het AgroPromoPaviljoen was er aandacht voor Cosun Beet Company, Sensus, Groeikracht en de producten die gemaakt worden.


Vertegenwoordigers van de drie organisaties waren aanwezig voor een praatje en het beantwoorden van vragen.


Verderop op het grote terrein van ATH/GTH had Aviko Potato een ruime stand met de bekende foodtruck.

Spuittechniek
Ook voor spuittechniek was er veel aandacht. Diverse fabrikanten hadden een of meerdere veldspuiten meegenomen.


Ook Harrie Hoeben van Wingssprayer BV had een stand.


Daar was niet alleen aandacht voor de ‘standaard’ wingssprayer, maar ook diverse nieuwe ontwikkelingen.


Zoals de dubbele wing. Deze is vooral voor ‘langstelige planten’ zoals bijvoorbeeld prei, mais, enzovoort.


Maar ook de eigen dophouder kan nu vervangen worden door een dubbele dophouder. Die makkelijk bedient kan worden door het zwarte pennetje aan de zijkant uit te trekken of in te drukken, waarmee van dop gewisseld wordt.


Als laatste ontwikkeling is Wingssprayer bezig met het SLS (Small Line Sprayer) systeem te ontwikkelen. Hiervoor heeft deze firma dophouders laten maken waarbij alle doppen op 8 1/3 cm van elkaar zitten. Elke vierde dop zit op een onderlinge afstand van 25 cm. Bieten op 50 cm en 10 cm breed spuiten geeft dan een besparing van 80% van het te bespuiten oppervlak, aldus Harrie Hoeben.


Bij Homburg Holland was er onder andere aandacht voor de producten van Garford. Zoals deze Garford spotsprayer die door middel van een camera en software aangeeft welke van de vele doppen open moet, zodat het gedetecteerde onkruid gericht kan worden bespoten.


Op de stand van Abemec stond een Ecorobotix ARA spotsprayer.


Bij deze machine van Loonbedrijf van Dun gaven Agrifirm en loonbedrijf Doorgrond uitleg.


Er was ook aandacht voor het voorkomen van erfemissie van gewasbeschermingsmiddelen. De firma Beutech Agro toonde onder andere de Phytobac. Met een Phytobac kan op een veilige en duurzame manier spoel- en restwater met gewasbeschermingsmiddelen verwerken. Erfemissies of puntlozingen naar grond- of oppervlaktewater kunnen zo voorkomen worden. De vloeistoffen worden opgevangen, verzameld en de middelen daarin worden door bodemleven volledig afgebroken, aldus de fabrikant.
In 2027 zal iedere spuitbezitter een spoelplaats met opvang van vloeistoffen moeten hebben. Wie meer wil lezen over het systeem kan het artikel/interview met Mariëlle Keijzer op Nederland Voedselland bekijken. Zie voor het voorkomen van erfemissie ook de erfemissiescan van BO Akkerbouw.


Voor wie nog geen vaste spoelplaats heeft kan wellicht uit de voeten met een mobiele wasplaats.


Toevallig stond ik gelijk met Herman Krebbers (Delphy) op de stand van Beutech Agro en kwam het gesprek op de verplichting om vanaf 2024 een gesloten vulsysteem op iedere veldspuit te hebben. Hierop gaat gecontroleerd worden op het moment dat de veldspuit ter SKL-keuring wordt aangeboden. Met een dergelijk systeem, zoals bovenstaande EasyFlow M, kunnen jerrycans geheel of gedeeltelijk geleegd worden. Het systeem is zelfreinigend en spoelt gebruikte jerrycans volledig schoon. En volgens de fabrikant is dit systeem makkelijk op bestaande veldspuiten te bouwen.

Alternatieve brandstoffen
Er was ook volop ruimte/aandacht voor alternatieve brandstoffen voor landbouwvoertuigen.


Zo was er een omgebouwde Fendt die volledig elektrisch rijdt. Voor in de hef zit een grote batterij die de kleine batterij in de trekker voedt. Deze Agromec 700 Vario Electric kan gebruikt worden terwijl de accu oplaadt en de elektromotor kan 430 pk leveren. Volgens Agromec heeft men er al meerdere verkocht. Overigens staat op de trekker nergens nog Fendt vermeld.


Op de New Holland stand stonden diverse trekkers die op alternatieve brandstoffen kunnen rijden. Zoals deze twee op waterstof.


Maar ook deze trekker die op biomethaan kan rijden. Een flessenbundel en vulstation voor het zelf maken van biomethaan kan erbij geleverd worden.


Zie meer informatie op bovenstaand infobord.


Maar ook trekkers die op CNG gas kunnen rijden zijn leverbaar. Wellicht kan het door Cosun Beet Company geproduceerde groene gas ook gebruikt worden voor dergelijke trekkers….

 

Contactpersoon

Jurgen Maassen
Coördinatie voorlichting

Mogelijk ook interessant