Bieten bewaren (g)een koud kunstje

In 2008/2009 en 2009/2010 is Europees onderzoek naar de bewaarbaarheid van suikerbietenrassen uitgevoerd. Ook is een inventarisatie gemaakt van ervaringen met het bewaren van bieten tijdens de winter 2008/2009. Hieruit blijkt dat bieten bewaren letterlijk een koud kunstje is, maar figuurlijk zeker niet. Hoewel er verschillen zijn in bewaarverliezen tussen rassen, hebben onderstaande factoren meer invloed.
Voor een goede bewaring is het van belang dat de bieten goed ontbladerd, niet te diep gekopt en met weinig tarra en beschadigingen worden geoogst en vervolgens vorstvrij, koel en droog bewaard.
Diverse afdeksystemen zijn mogelijk, waarbij de temperatuur in de hoop in de gaten moet worden gehouden. Bij oplopende temperaturen is ventilatie noodzakelijk, zodat de temperatuur in de hoop onder 10C blijft. In deze presentatie vindt u een overzicht van de verschillende afdeksystemen.

Bieten bewaren (g)een koud kunstje
Uitgelicht: Bieten bewaren (g)een koud kunstje

Contactpersoon

Toon Huijbregts
Chemische analyse/ (bieten)kwaliteit/ bewaring

Mogelijk ook interessant