Rupsenvraat gesignaleerd

Op diverse plaatsen zien we gaatjes in het bietenblad door vraat van rupsen. Met het warme weer, dat ook voor deze week voorspeld wordt, zal de vreterij doorgaan. Bij een gezond gewas is bestrijding pas nodig als er veel rupsen in het gewas te vinden zijn en deze 30% van het bladoppervlak dreigen weg te vreten. Een gezond gesloten gewas kan namelijk tot 30% van het bladoppervlak missen voordat dit opbrengst kost. Het gebeurt zelden dat er zoveel vreterij is en dus is een bespuiting niet snel rendabel. Bij een gewas met weinig blad of een niet gezond gewas, is een bestrijding eerder rendabel.

Bij overschrijding van de schadedrempel is bestrijding van rupsen mogelijk met deltamethrin (diverse merken; 0,3 l/ha). Houdt er rekening mee dat deze pyrethroïde ook de nuttige insecten doodt in het bietenperceel. En deze nuttigen spelen een belangrijke rol bij de onderdrukking bietenvliegen, maar ook bij de bestrijding van de rupsen zelf (foto 4).

Als u in het gewas kijkt of er rupsen zijn, ga dan voorzichtig te werk. Ze laten zich namelijk gemakkelijk op de grond vallen als u de bladeren aanraakt. Als ze zich hebben verpopt, heeft bestrijding geen zin en stopt de vraat. De middelen werken alleen tegen rupsen en niet tegen vlinders, eieren en poppen.

Meer informatie over rupsen en de levenscyclus vindt u in de Teelthandleiding.


Foto 1. Venstervraat door de rups van een gamma-uil. Bestrijding is slechts zelden rendabel omdat een gezond gewas 30% van het bladoppervlak kan missen voordat er schade optreedt.


Foto 2. Rups van een gamma-uil. Dit is het stadium dat de rupsen te bestrijden zijn. Verpopt de rups zich dan heeft een bestrijding geen zin meer.


Foto 3. Als er poppen van de gamma-uil zichtbaar zijn op de bladeren, dan heeft bestrijding geen zin meer.


Foto 4. Op deze rups zitten eitjes van een natuurlijke vijand. Deze rups zal spoedig sterven. Indien dit bij veel rupsen zichtbaar is, is een bespuiting niet nodig.


Foto 5. Deze rups is al dood als gevolg van natuurlijke vijanden van de rups zelf. Bestrijden heeft dan geen zin meer.

 

Rupsenvraat gesignaleerd

Contactpersoon

Elma Raaijmakers
Diagnostiek / nematoden / insecten

Mogelijk ook interessant