Nieuws uit de bietenkliniek: verkleving door ethofumesaat

Op diverse percelen zijn planten te zien waarvan de bladeren verkleefd zijn (foto 1). Dit is een gevolg van een bespuiting van herbiciden, waarbij de werkzame stof ethofumesaat (o.a. in Tramat, Oblix, etc.) deze verkleving veroorzaakt. Dit verschijnsel is soms zichtbaar als onder bepaalde groeiomstandigheden ethofumesaat wordt gespoten. Dit kan dus al na één toepassing zichtbaar zijn. In een perceel kunnen enkele, maar ook tientallen procenten planten met verkleving voorkomen. Het leidt niet tot schade en planten groeien gewoon door.

Zwarte bonenluizen op verkleefde planten
Op verkleefde planten zijn regelmatig meer zwarte bonenluizen zichtbaar in vergelijking met de buurplanten. Dit komt omdat deze planten bij wind en regen een betere schuilplaats bieden aan de bladluizen dan planten die niet verkleefd zijn. De populatie zwarte bonenluizen is dus beter beschermd op deze planten. De verkleving wordt echter niet door de luizen veroorzaakt. Bij zware aantasting door zwarte bonenluizen kunnen individuele bladeren krullen, maar ontstaat niet het samenkleven van meerdere bladeren aan elkaar.


Foto 1. Een plant met verkleving als gevolg van een bespuiting van herbiciden 
met daarin ethofumesaat (rechts) naast een normale plant (links).


Foto 2. Een plant met verkleving door ethofumesaat biedt een goede schuilplaats voor zwarte bonenluizen bij wind en regen, waardoor vaak grotere aantallen bladluizen op dit soort planten zichtbaar zijn.

Nieuws uit de bietenkliniek: verkleving door ethofumesaat

Contactpersonen

Elma Raaijmakers
Diagnostiek / nematoden / insecten
Sjef van der Heijden
Onkruidbeheersing / techniek

Mogelijk ook interessant