Nieuws uit de bietenkliniek: schildpadtorretjes

Op diverse percelen zien we schildpadtorretjes en de kenmerkende eitjes van deze insecten. Schildpadtorretjes vreten bij jonge planten aan de bladranden en later vreten ze hele kleine gaatjes in de bietenbladeren, wat niet leidt tot enige opbrengstderving. Ingrijpen is dan ook niet nodig. In dit bericht vindt u foto’s van de schildpadtorretjes, hun eieren en larven als hulp om ze te herkennen.


Foto 1. Een volwassen gestreepte schildpadtor (ca. 7 mm lang). De twee groene strepen in de lengterichting zijn bijna fluoriserend van kleur. De schildpadtor bevindt zich vaak aan de onderzijde van de bladeren.


Foto 2. Aan de onderzijde van de bladeren zijn vaak ook de eieren te vinden. Deze eieren zijn lichtbruin, langwerpig. Over het eitje lijkt een soort vliesje te zitten, alsof de eieren aan het blad vastgeplakt zitten.


Foto 3. Uit de eieren kruipen de larven (2 tot 8 mm lang). Vaak hangt er aan de achterzijde nog een klein bruin of zwart stukje van de vervelling en/of poep.


Foto 4. Zowel de volwassenen als de larven veroorzaken kleine ronde gaatjes. Vaak is er sprake van venstervraat, waarbij de opperhuid heel blijft.

Meer informatie over schildpadtorretjes is te vinden in hoofdstuk 10.3 van de teelthandleiding ‘Insecten’.

Contactpersoon

Elma Raaijmakers
Diagnostiek / nematoden / insecten

Mogelijk ook interessant