Niet elk geel vlekje is stemphylium

Een van de kenmerken van stemphylium in suikerbieten zijn de typische gele vlekjes. Echter niet elk geel vlekje is een geel vlekje veroorzaakt door stemphylium. Hieronder volgen een aantal foto’s om het onderscheid tussen de vele gele vlekjes in suikerbieten te verduidelijken.

 


Foto 1. Geel vlekje veroorzaakt door het aanprikken van een insect. In het midden van het gele vlekje is een gaatje te zien. Insecten zoals de zwarte bonenluis kunnen van af de achterzijde van het blad beschadigingen veroorzaken die aan de voorzijde geel tonen. Zie ook het bericht ‘Nieuws uit de bietenkliniek: verwar bladvlekken door zwarte bonenluizen niet met bladschimmels.


Foto 2. Geel vlekje veroorzaakt door een beschadiging aan de achterzijde van het blad. Zie foto 3.


Foto 3. Beschadiging aan de achterzijde van het blad die een geel vlekje aan de voorzijde veroorzaakt (foto 2).


Foto 4. Beschadiging waar het blad rondom geel verkleurt.


Foto 5. Een bladvlekje veroorzaakt door de bacterie pseudomonas. Lees meer hierover in het bericht ‘Pseudomonas maakt gebruik van water en wondjes.


Foto 6. Geel vlekje veroorzaakt door de bladschimmel stemphylium


Foto 7. Bruin vlekje veroorzaakt door stemphylium. Dit is een later stadium dan het gele vlekje van foto 6. Het verschil met het pseudomonasvlekje op foto 5 zijn de bruin-zwarte sporen (stipjes) in het stemphyliumvlekje. 

Contactpersoon

Bram Hanse
Bladschimmels / bacteriën / diagnostiek

Mogelijk ook interessant