Niet alle bladvlekken zijn bladschimmels

Op dit moment zijn er bladvlekken zichtbaar die verward kunnen worden met de vlekjes die door bladschimmels worden veroorzaakt. Bestrijden hiervan is niet mogelijk. Goed waarnemen is dus nodig om de juiste beslissingen te kunnen nemen.

Pseudomonas
De afgelopen dagen trokken er (onweers)buien over het land. De wind en de regen hebben hierbij het bietenblad beschadigd. Deze beschadigingen zijn invalspoorten voor de bacterie pseudomonas. Deze bacterie zit in de grond en komt met opspattend water op de bladeren terecht. Is daar een wondje (door wind, hagel, vraat of zelfs hevige neerslag) dan kan pseudomonas het blad binnendringen en na enkele dagen tot een week vlekjes veroorzaken in het blad (foto 1). De vlekjes van pseudomonas kunnen zich niet uitbreiden als er geen nieuwe wondjes ontstaan en er geen water is. Pseudomonas is een bacterie die niet kan, maar ook niet hoeft te worden bestreden. De typische vlekjes van pseudomonas lijken sterk op cercospora, maar zijn het niet! Een goede loep (eventueel op uw smartphone of tablet) is nodig om het verschil te zien: bij pseudomonas is het vlekje ‘leeg’ en ingezonken (foto 2). Bij cercospora zijn sporendragers en sporen zichtbaar. Bij twijfel: laat uw teeltadviseur een bladmonster sturen naar IRS Diagnostiek! Bij een aantasting door Pseudomonas is ingrijpen niet mogelijk en niet nodig. Bij cercospora is snel ingrijpen wel essentieel om schade aan de suikeropbrengst te voorkomen.

Oud mangaangebrek
De droge omstandigheden zorgden voor veel mangaangebrek. Wanneer mangaangebrek hevig was, kunnen er littekens op het blad achterblijven (foto 3), ondanks bespuitingen met bladmeststoffen. Deze littekens kunnen worden verward met de bladschimmel stemphylium. Het heeft geen zin om de littekens van oud mangaangebrek te verhelpen door een bladmeststof te spuiten.

Littekens herbiciden
Op veel percelen is op de oudere bladeren etsing te zien. Dit komt door het inbranden van de druppels spuitvloeistof van de herbicidebespuitingen (foto 4). Ook hier is ingrijpen niet nodig omdat het geen bladschimmels betreffen.


Foto 1. Pseudomonas-aantasting op het bietenblad. De bacterie maakt gebruik van beschadigingen van het blad om te infecteren.


Foto 2. Bladvlekje veroorzaakt door pseudomonas. Het aangetaste weefsel scheurt makkelijk en het vlekje is ‘leeg’, er zijn geen schimmelsporen te zien met een loep. Bestrijden is niet mogelijk en niet nodig.


Foto 3. Littekens van oud mangaangebrek.


Foto 4. Bladvlekken door inbranden van de spuitvloeistof.

 

Contactpersoon

Bram Hanse
Bladschimmels / bacteriën / diagnostiek

Mogelijk ook interessant