Natuurlijke vijanden in de bietenteelt in juni

Door koude en natte omstandigheden verloopt de ontwikkeling van insecten trager. De oplopende temperaturen van de afgelopen dagen zal daarom gunstig zijn voor plaaginsecten en tegelijkertijd ook voor natuurlijke vijanden. Natuurlijke vijanden kunnen zich goed ontwikkelen als er géén breedwerkende middelen (pyrethroïden) worden ingezet. De afgelopen week zijn er tijdens waarnemingen op proefvelden en praktijkpercelen vooral soldaatkevers en (eitjes van) lieveheersbeestjes gezien. Ook zijn er af en toe sluipwespen en eitjes van zweefvliegen waargenomen. In dit bericht vindt u meer informatie over de herkenning van deze natuurlijke vijanden en kunt u lezen welke plaaginsecten door deze natuurlijke vijanden worden gegeten.
Foto 1. De soldaatkever (weekschildkever) laat zich vrij gemakkelijk zien. Soldaatkevers eten niet alleen bladluizen, ze dragen ook bij in de beheersing van bietenvliegen doordat ze de eitjes van bietenvliegen eten.


Foto 2. Deze soldaatkever eet een zwarte bonenluis.


Foto 3. Lieveheersbeestjes zijn goed zichtbaar door de opvallende rode kleur. De volwassenen eten ongeveer 50 bladluizen per dag en dragen daarmee substantieel bij aan de natuurlijke plaagbestrijding.


Foto 4. De eieren van een lieveheersbeestje zijn vaak aan de onderzijde van de bladeren te zien. De geel-oranje eieren staan in groepjes rechtop op het blad.


Foto 5. Uit de eieren kruipen de larven van het lieveheersbeestje. Deze larve eet een zwarte bonenluis, maar hij lust ook andere bladluizen en eieren van de bietenvlieg. De larve eet tot wel 100 bladluizen per dag.


Foto 6. Een sluipwesp aan de onderzijde van het bietenblad. Omdat ze vaak wegvliegen als een blad wordt aangeraakt, zijn ze niet makkelijk te vinden. Sluipwespen dragen bij aan de beheersing van verschillende soorten bladluizen.


Foto 7. Een geparasiteerde bladluis, door sluipwespen. Hieraan is te herkennen dat sluipwespen aanwezig zijn. Zodra de sluipwesp zijn eieren afzet in een bladluis, wordt hij goudgeel van kleur, zwelt hij op en gaat dood.


Foto 8. De groene gaasvlieg komt vanaf half mei ook voor in de bieten.


Foto 9. Een eitje van een gaasvlieg. Heel makkelijk te herkennen, doordat dit eitje op een stokje staat.


Foto 10. De larve van de gaasvlieg eet een zwarte bonenluis. Naast bladluizen lust deze larve ook de eieren van de bietenvlieg en bovengrondse springstaarten.


Foto 11. De loopkever is al vóór het zaaien aanwezig. Deze kever eet bladluizen, maar ook eitjes van bietenvliegen, bietenkevers, aardvlooien en wantsen. Ze zijn vooral ’s nachts actief.


Foto 12. Ook de kortschildkever is vooral ’s nachts actief. Deze kever is ook al vroeg in het seizoen aanwezig. Kortschildkevers eten bladluizen, bietenvliegen, bietenkevers en wantsen.


Foto 13. Zweefvliegen zijn meestal vanaf eind mei actief .


Foto 14. Eitje van de zweefvlieg aan de onderkant van een bietenblad.


Foto 15. De larve van de zweefvlieg lust heel graag bladluizen en eet er zo’n dertig per dag. De larve is van zichzelf doorzichtig en daardoor is te zien dat hij zwarte bonenluizen heeft gegeten. Hij lust ook andere soorten bladluizen en bietenvliegen.

 

Meer informatie
Meer informatie over natuurlijke vijanden van insecten kunt u hier vinden in de Teelthandleiding en in de insectenwijzer. Meer informatie over natuurlijke vijanden naast akkerranden is ook te vinden in het rapport ‘Monitoring van bladluizen en hun natuurlijke vijanden in suikerbieten in 2014’. Meer foto’s en beschrijvingen van natuurlijke vijanden zijn te vinden in de ziekten&plagen-applicatie.

 

Contactpersoon

Levine de Zinger
Gegevensverwerking / insecten

Mogelijk ook interessant