Natuurlijke vijanden in bieten

Er zijn veel natuurlijke vijanden te vinden op het bietenperceel die onder andere bladluizen opruimen. Natuurlijke vijanden kunnen het beste hun werk doen als ze niet worden doodgespoten. Hieronder een selectie van nuttige beestjes die we zijn tegengekomen in de afgelopen weken tijdens waarnemingen op percelen en proefvelden.


Foto 1. Lieveheersbeestjes zijn opvallende kevers met een varierend aantal stippen op het rode of gele schild. die in grote aantallen op een perceel aanwezig kunnen zijn. Eén lieveheersbeestje kan per week meer dan duizend bladluizen opruimen. Samen met sluipwespen zorgen zij voor een effectieve beheersing van de bladluizen.


Foto 2. De larven van het lieveheersbeestje zijn ook grote eters, een groepje larven zoals op deze foto kan rond de tweeduizend luizen per week opvreten. Hier komen de larven net uit de eieren. In het veld ogen de eitjes geel en zitten aan de onderkant van het bietenblad (foto 3).

 
Foto 3. Eieren van het lieveheersbeestje aan de onderkant van het bietenblad. Eieren worden meestal in de buurt van bladluiskolonies afgezet om zorg te dragen dat de larven meteen kunnen beginnen aan hun eerste bladluizenmaaltje zodra ze uit het ei kruipen. De eieren moeten enkele weken ontwikkelen voordat er larven uitkomen.


Foto 4. Soldaatkever in actie; op het moment van de foto werd net een gevleugelde zwarte bonenluis buit gemaakt. Soldaatkevers lopen vaak over de bieten plant heen en zijn ook terug te vinden in het hart van de plant.


Foto 5. Kortschildkevers zijn natuurlijke vijanden van bodemplagen zoals bietenkevers, springstaarten, aardvlooien, emelten (larve van langpootmug) en naaktslakken. Deze kevers leggen hun eieren in de buurt van planten die last hebben van vreterij zodat de larven meteen kunnen eten zodra ze uit het ei komen.


Foto 6. Op het menu van loopkevers staan veel verschillende plaaginsecten. Deze vrij grote zwart glimmende kever laat zich vaak niet zien want hij jaagt ondergronds. Op het menu van verschillende soorten loopkevers staan bietenkevers, springstaarten, aardvlooien, emelten (larve van langpootmug) en naaktslakken.

Meer beestjes leren kennen?
Er zijn nog veel meer natuurlijke vijanden zoals spinnetjes, gaasvliegen, sluipwespen en zweefvliegen. Voor meer informatie over natuurlijke vijanden kijk in de applicatie onder het kopje biologische bestrijders of op de instrumentenkaart ontwikkeld door Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, CLM en LBI.

Contactpersoon

Levine de Zinger
Coördinatie gegevensverwerking / insecten

Mogelijk ook interessant