Haal winddicht materiaal tijdig van de hoop na de vorst

Na de vorstperiode van afgelopen week is er een omslag naar relatief warm en nat weer. Er worden nog diverse bietenhopen gezien die nog met winddicht materiaal, zoals plastic of bietendoek zijn ingepakt. In hermetisch afgesloten hopen kunnen na een vorstperiode warmte en vocht snel ophopen. Om bewaarverliezen te beperken dient bij oplopende temperaturen in de hoop het afdekmateriaal weer (deels) verwijderd te worden.

Winddicht materiaal houdt de warmte van de bieten vast wat beschermt tegen bevriezing tijdens een vorstperiode. Na een vorstperiode is het van belang om de hoop weer tijdig open te leggen omdat de temperatuur in de hoop anders snel kan oplopen. Controleer zonodig met een steekthermometer de temperatuur op diverse plaatsen in de hoop. Als de temperaturen oplopen ten opzichte van de buitentemperatuur is extra ventilatie nodig en dient de hoop weer open gelegd te worden. Te lang bewaren bij hoge temperatuur geeft extra bewaarverliezen. Als het niet vriest kan de temperatuur in een winddicht afgesloten bietenhoop na meerdere dagen zodanig oplopen dat broei en rot kunnen ontstaan (zie foto).

Vliesdoek wel op hoop laten liggen
Vliesdoek, zoals Toptex, dient juist wel op de hopen te blijven liggen, zeker omdat deze week nog veel regen wordt verwacht. Vliesdoek houdt de hoop droog, terwijl de hoop nog kan ventileren en de warmte weg kan. Verwijder alleen, indien van toepassing, het winddichte materiaal wat aanvullend is aangebracht.

Houd winddicht materiaal in de buurt
Omdat het niet uit te sluiten is dat het binnenkort weer kan gaan vriezen kan het handig zijn om het winddichte materiaal naast de hoop te laten liggen. Mocht het nodig zijn dan kan het weer relatief snel over de hoop heen getrokken worden ter bescherming tegen vorst.

Als bietenhopen na een vorstperiode te lang afgedekt blijven met winddicht materiaal, zoals plastic, kan broei ontstaan wat tot hoge bewaarverliezen kan leiden.

Contactpersoon

Martijn Leijdekkers
Rassen / bewaring / interne kwaliteit

Mogelijk ook interessant