Bladschimmelbestrijding nu niet meer rendabel

Op dit moment zijn in elke regio bietenpercelen te vinden waar aantasting van bladschimmels voorkomt. Door de bladschimmelaantasting kleurt het loof bruin en sterft af. De vlekjes die er zitten zijn niet weg te spuiten, u kunt hoogstens het groene blad (of groene bladdelen) gezond houden. In de eerste helft van oktober is een bespuiting nauwelijks rendabel, zelfs niet wanneer de bieten laat (december-januari) gerooid worden. Na half oktober is het vrijwel nooit meer rendabel.

Moet er nog gespoten worden?
De aantasting (vlekjes) van een bladschimmel die er zit kunt u niet wegspuiten, hoogstens het gezonde blad (of gezonde bladdelen) gezond houden. Als er veel blad bruin of afgestorven is, is de schade al gedaan. Het doel van bladschimmelbestrijding is om te voorkomen dat het loof afsterft, zodat half oktober de grond nog bedekt is met groen loof. Bij koeler weer zal met name cercospora zich veel minder snel ontwikkelen en daardoor minder schade doen. Stemphylium, roest en ramularia kunnen zich bij lagere temperaturen nog wel uitbreiden en nieuwe vlekjes vormen. Naarmate het najaar vordert, neemt de groei van de suikerbieten af. Hierdoor is een behandeling tegen bladschimmels op dit moment niet meer rendabel.

Zie voor meer informatie over bladschimmels: www.irs.nl/bladschimmel.


Percelen die (zoals de rijen links tot het midden van de foto) nu nog de grond bedekt hebben met groen loof zullen zonder noemenswaardige schade aan de suikeropbrengst de oogst halen. Een zware aantasting van cercospora is niet meer weg te spuiten. Daarnaast is de schade al gedaan (rijen rechts op de foto).

Bladschimmelbestrijding nu niet meer rendabel

Contactpersoon

Bram Hanse
Schimmels, bacteriën en virussen / diagnostiek

Mogelijk ook interessant