Bewaar bietenzaad zorgvuldig

Rond deze tijd wordt het bestelde bietenzaad voor het aankomende seizoen afgeleverd bij telers. Het wordt aanbevolen om het zaad tot aan het zaaien in een droge, niet te warme ruimte te bewaren.

Bewaar vochtvrij
De kiemenergie van bietenzaad en werking van de daaraan toegevoegde gewasbeschermingsmiddelen kan sterk verminderen als het zaad vochtig wordt. Daarom is het belangrijk om het zaad in een droge ruimte op te slaan, bij voorkeur met een relatieve luchtvochtigheid lager dan 60%. Ruimtes die verwarmd worden zijn doorgaans droog genoeg. Zet het zaad echter ook niet te warm weg, dus niet dicht bij de verwarming. Laat de pakken zaad zo lang mogelijk dicht.

Pas op bij gebruik van restzaad
Eventueel overgebleven zaad van vorig jaar kan weer gebruikt worden, mits dit op de juiste wijze is bewaard. Op basis van onderzoek zijn twee bewaarmethoden geschikt gebleken, namelijk bewaring in een afgesloten vat met daarin een zakje silicagel of bewaring in een plastic zak in de diepvries bij -18°C. Als overgebleven zaad van vorig jaar niet op een juiste wijze is bewaard en het zaad tijdens bewaring aan vochtige lucht is blootgesteld bestaat het risico dat de zaadkwaliteit sterk verminderd is.

Bewaren tot volgend jaar?
Zaad wat binnenkort na het zaaien overblijft kan bewaard worden voor eventuele overzaai of tot het volgende zaaiseizoen. Daarbij is het wel van belang te bedenken dat de toelating van het middel Vibrance SB beëindigd is en de opgebruiktermijn tot 1 juni 2021 loopt. Dit betekent dat zaad wat met Vibrance SB is behandeld niet kan worden bewaard voor gebruik in het seizoen van 2022. Of zaad is behandeld met Vibrance SB is te zien op het blauwe label (zie foto).

Kijk voor verdere informatie over de bewaring van suikerbietenzaad in de IRS teelthandleiding.


Foto 1. Op het blauwe label op het pak bietenzaad staat vermeld welke gewasbeschermingsmiddelen aan het zaad zijn toegevoegd.


Foto 2. Bij bewaring van bietenzaad in een goed afgesloten vat met daarin een zakje silicagel blijft de zaadkwaliteit tot aan het volgende seizoen op peil.

Bewaar bietenzaad zorgvuldig

Contactpersoon

Martijn Leijdekkers
Rassen / bewaring / interne kwaliteit

Mogelijk ook interessant