IRS App IRS Applicatie

Home – IPM

Wat is IPM?

IPM is de internationale vakterm voor een geïntegreerde gewasbescherming. Op deze pagina leest u meer over het project van het IRS rond dit thema.

In de teelthandleiding suikerbietenteelt, publicaties en nieuwsberichten van het IRS staat onderstaand beeldmerk/logo bij adviezen en teeltmaatregelen die binnen een geïntegreerde gewasbescherming passen.

Deze informatie kunt u gebruiken voor uw eigen IPM-aanpak.

Monitoring Bewaartemperatuur
Klik hier om de kaart groter te openen.
Bladluiswaarschuwingskaart

Bladluiswaarschuwingskaart

Voor de beheersing van vergelingsziekte is het belangrijk om wekelijks de bietenpercelen te controleren op de aanwezigheid van de groene bladluizen en bij overschrijding van de schadedrempel een bestrijding uit te voeren. Vergelingsziekte wordt veroorzaakt door virussen, die worden overgebracht door bladluizen. Deze virussen kunnen tot wel 50% schade veroorzaken in suikerbieten.

De bladluiskaart hieronder geeft inzicht in de overschrijding van schadedrempels op bietenpercelen in Nederland. Het blijft belangrijk dat telers iedere week blijven controleren om te bepalen of schadedrempels ook op de eigen percelen worden overschreden. Zodra er in een gebied op meerdere percelen schadedrempels zijn overschreden, dan ontvangen telers in dat gebied een SMS-bericht van Cosun Beet Company om hun eigen percelen te controleren. 
Voor een overzicht van de overschrijdingen per gebied en adviezen, zie het meest actuele nieuwsbericht ‘Actuele bladluissituatie’. 

Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

Voor de totstandkoming van de gegevens op deze kaart tellen medewerkers van Cosun Beet Company en Delphy wekelijks bladluizen op meer dan 100 percelen met suikerbieten. Het is echter bekend dat de spreiding tussen percelen heel groot kan zijn, vanwege verschillende voorvruchten, verschillende manieren van grondbewerking en de verschillen in aantallen natuurlijke vijanden. Deze factoren beïnvloeden de populatieopbouw van de bladluizen in het veld, waardoor verschillen tussen percelen optreden. Daarom blijft wekelijkse controle door de telers op de eigen percelen erg belangrijk. 

Klik voor de betekenis van de icoontjes op de knop ‘Legenda’ boven de kaart.

In de presentatie 'Herkenning vergelingsvirussen en bladluizen in suikerbieten' is meer informatie te vinden over de herkenning van de verschillende soorten bladluizen.

In de teelthandleiding ‘Insecten’ is meer informatie te vinden over de beheersing van bladluizen en vergelingsziekte.

Klik hier om de kaart groter te openen.
Infectiewaarde Cercospora
Klik hier om de kaart groter te openen.
Beheersing van vergelingsziekte met rijenbespuitingen, groene middelen en door verhogen plantweerbaarheid
In deze video is te zien hoe we bij het IRS onderzoek doen naar de reductie van insecticiden voor de beheersing van bladluizen en vergelingsziekte.
Klik Hier
Het bevorderen en inzetten van natuurlijke vijanden om bladluizen en vergelingsziekte te beheersen
In deze video is te zien hoe we bij het IRS onderzoek doen naar het bevorderen en inzetten van natuurlijke vijanden om bladluizen en vergelingsziekte in suikerbieten te beheersen.
Klik Hier
Controle bietenperceel op groene bladluizen
Vergelingsziekte kan tot 50% schade veroorzaken in suikerbieten. Er is een schadedrempel om te bepalen of ingrijpen nodig is. Voor het bepalen van deze schadedrempel is het belangrijk om de aantallen groene luizen (groene perzikluizen, sjalottenluizen en aardappeltopluizen) te tellen.
Klik hier
Vergelingsziekte beperken: wekelijks waarnemen tot half juli noodzakelijk
Vergelingsziekte kan tot wel 50% schade veroorzaken in suikerbieten. De virussen die deze ziekte veroorzaken, worden overgebracht door groene bladluizen. In deze video geeft Elma Raaijmakers uitleg over de invloed van vergelingsziekte, de wekelijkse waarnemingen voor het bepalen van de schadedrempel en de beheersing van bladluizen en daarmee vergelingsziekte.
Klik hier
Herkenning bovengrondse insecten in de bietenteelt
In de bietenteelt komen diverse bovengrondse insecten voor. In deze video gaan we in op de herkenning en de beheersing van de belangrijkste bovengrondse insecten.
Klik Hier
Beheersing bietenvlieg in het voorjaar
De bietenvlieg veroorzaakt aantasting aan bieten. Uit IRS-proefveldresultaten van de afgelopen jaren is een nieuwe schadedrempel bepaald voor bestrijding van de eerste generatie. In veel gevallen kan een bespuiting tegen de bietenvlieg niet uit. In deze video komen de aandachtspunten voor de beheersing van de bietenvlieg aan de orde.
Klik Hier
Herkenning en beheersing van trips
Tripsen kunnen jonge bietenplanten aantasten tot aan het tweebladstadium. In deze video gaan we in op de herkenning en de beheersing van tripsen.
Klik Hier
Vergelingsziekte
Vanaf juni kunnen op bietenpercelen haarden van vergelingsziekte zichtbaar worden. Hierdoor kan opbrengstderving ontstaan. In deze video gaat Levine de Zinger in op vergelingsziekte; welke bladluizen dragen het over, hoeveel schade veroorzaakt het, hoe vindt de infectie plaats en hoe kun je zien wanneer een plant geïnfecteerd is.
Klik Hier
Previous
Next

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.