IRS jaarverslag

Op deze pagina vindt u de elektronische versies van de sinds 1995 verschenen IRS jaarverslagen. In het jaarverslag worden de resultaten van het onderzoek van het desbetreffende jaar weergegeven.

Voor het lezen van het IRS Jaarverslag in zijn originele opmaak heeft u het programma Acrobat Reader nodig. Heeft u dit programma reeds op uw computer staan, dan kunt u op onderstaande link klikken om het jaarverslag te openen.

Duurt het openen van het bestand te lang, dan kunt u ook eerst met de muis op ‘Jaarverslag’ gaan staan, vervolgens op de rechter muisknop klikken en daarna de optie ‘Doel opslaan als’. Het jaarverslag wordt dan op uw PC opgeslagen, vervolgens kunt u dit openen terwijl u offline bent.
Heeft u het programma nog niet, klik dan op deze ‘PDF’-link, voor een uitleg hoe u Acrobat Reader gratis kunt installeren op uw computer.

Ook dit jaar voert het IRS weer diverse onderzoeken uit. Wilt u zien welke onderzoeksprojecten dat zijn, kijk dan bij de onderzoekspagina.

Klik hieronder op het gewenste jaarverslag:

Jaarverslag 2022
Jaarverslag 2021
Jaarverslag 2020
Jaarverslag 2019
Jaarverslag 2018

Jaarverslag 2017

Jaarverslag 2016
Jaarverslag 2015
Jaarverslag 2014
Jaarverslag 2013
Jaarverslag 2012
Jaarverslag 2011
Jaarverslag 2010
Jaarverslag 2009
Jaarverslag 2008
Jaarverslag 2007
Jaarverslag 2006
Jaarverslag 2005
Jaarverslag 2004
Jaarverslag 2003
Jaarverslag 2002
Jaarverslag 2001
Jaarverslag 2000
Jaarverslag 1999

Klik hieronder om te gaan:
Naar Voorlichtingspagina
Naar Onderzoekspagina

Bladluiswaarschuwingskaart

Bladluiswaarschuwingskaart

Voor de beheersing van vergelingsziekte is het belangrijk om wekelijks de bietenpercelen te controleren op de aanwezigheid van de groene bladluizen en bij overschrijding van de schadedrempel een bestrijding uit te voeren. Vergelingsziekte wordt veroorzaakt door virussen, die worden overgebracht door bladluizen. Deze virussen kunnen tot wel 50% schade veroorzaken in suikerbieten.

De bladluiskaart hieronder geeft inzicht in de overschrijding van schadedrempels op bietenpercelen in Nederland. Het blijft belangrijk dat telers iedere week blijven controleren om te bepalen of schadedrempels ook op de eigen percelen worden overschreden. Zodra er in een gebied op meerdere percelen schadedrempels zijn overschreden, dan ontvangen telers in dat gebied een SMS-bericht van Cosun Beet Company om hun eigen percelen te controleren. 
Voor een overzicht van de overschrijdingen per gebied en adviezen, zie het meest actuele nieuwsbericht ‘Actuele bladluissituatie’. 

Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

Voor de totstandkoming van de gegevens op deze kaart tellen medewerkers van Cosun Beet Company en Delphy wekelijks bladluizen op meer dan 100 percelen met suikerbieten. Het is echter bekend dat de spreiding tussen percelen heel groot kan zijn, vanwege verschillende voorvruchten, verschillende manieren van grondbewerking en de verschillen in aantallen natuurlijke vijanden. Deze factoren beïnvloeden de populatieopbouw van de bladluizen in het veld, waardoor verschillen tussen percelen optreden. Daarom blijft wekelijkse controle door de telers op de eigen percelen erg belangrijk. 

Klik voor de betekenis van de icoontjes op de knop ‘Legenda’ boven de kaart.

In de presentatie 'Herkenning vergelingsvirussen en bladluizen in suikerbieten' is meer informatie te vinden over de herkenning van de verschillende soorten bladluizen.

In de teelthandleiding ‘Insecten’ is meer informatie te vinden over de beheersing van bladluizen en vergelingsziekte.

Klik hier om de kaart groter te openen »

Applicatie Onkruidbeheersing

Met deze applicatie krijgt u afhankelijk van de voorkomende onkruiden en grootte van de onkruiden en bieten een onkruidbestrijdingsadvies. Start applicatie onkruidbeheersing »

Applicatie stikstofbemesting

Deze applicatie berekent de aanvullende behoefte van suikerbieten aan stikstof om een optimaal teeltresultaat te behalen. Bereken de optimale stikstofgift »