Bodemplagenschema

Schema bodemplagen
Het bodemplagenschema is hetzelfde opgezet als het aaltjeswaardplantschema. De kleur in de vakjes geeft aan hoeveel schade verwacht kan worden als er geen bestrijding wordt toegepast. De symbolen geven aan of een plaag vermeerdert op een bepaald gewas en in welke mate dat gebeurt. Belangrijke plagen in de bietenteelt, zoals springstaarten, miljoenpoten, wortelduizendpoten, slakken, aardappelstengelboorders, emelten en ritnaalden zijn te vinden in het schema. Maar ook plagen zoals bietenvliegen. Deze laatste is geen bodemplaag, maar een bladinsect. Toch is deze opgenomen in het bodemplagenschema, omdat een deel van de levenscyclus zich in de grond afspeelt.

Achtergrondinformatie
In de ‘Begeleidende rapportage Schema Bodemplagen’ is achtergrondinformatie te vinden over de verschillende plagen. Dit is informatie over de levenscyclus, de waardplanten en de schade van de plagen op bepaalde gewassen. Deze informatie kan een bijdrage leveren bij het beperken van schade. Een voorbeeld hiervan is de levenscyclus van de emelt Tipula paludosa. De langpootmug, het volwassen insect, zet haar eieren af in de periode van augustus tot half oktober, bij voorkeur op grasachtigen. Problemen met emelten zijn te beperken door in deze periode ervoor te zorgen dat er geen grasachtigen op het perceel staan, of door ze in deze periode zo kort mogelijk te houden, zodat afgezette eieren makkelijker kunnen uitdrogen.

Het bodemplagenschema is tot stand gekomen in opdracht van Productschap Akkerbouw en Productschap Tuinbouw in samenwerking met PPO-AGV en HLB.

Uitgelicht: Bodemplagenschema

Contactpersoon

Elma Raaijmakers
Diagnostiek / nematoden / insecten

Mogelijk ook interessant