Vragen over suiker/suikerproductie

Deze vraag kunt u beste stellen aan Kenniscentrum Suiker & Voeding. Wij (het IRS) doen alleen onderzoek op het gebied van de teelt en houden ons niet bezig met het product suiker, de afzet of marktordening. Informatie kunt u vinden op:

http://www.akkerbouwvoorjou.nl

http://www.suikerinfo.nl

http://www.suikerunie.nl

http://www.hetkleineloo.nl

http://www.suikerwereld.nl

Deze vraag kunt u beste stellen aan de Kenniscentrum Suiker & Voeding. Wij (het IRS) doen alleen onderzoek op het gebied van de teelt en houden ons niet bezig met de afzet of marktordening. Informatie kunt u vinden op:


http://www.suikerinfo.nl
http://www.suikerunie.nl
http://www.hetkleineloo.nl

Een goede suikerbiet geeft een hoog suikergehalte en een hoge WIN (Winbaarheidsindex Nederland). De winbaarheid wordt bepaald door de gehalten aan kalium, natrium en aminostikstof. Deze kwaliteitsfactoren worden bepaald door bietensnijdsel op te lossen in heet water. Vervolgens wordt aan de waterextractie aluminiumsulfaat toegevoegd. Daarna kan bijvoorbeeld met een polarimeter of met HPLC het suikergehalte bepaald worden. Klik hier voor een schematische weergave van het suikerwinningsproces.

« Terug naar overzicht

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.  

Leren van de Gewichts- en kwaliteitsopgave

De gegevens die iedere teler na levering van de bieten toegestuurd krijgt kan eveneens nuttige informatie bevatten over de teelt van het afgelopen seizoen. Grote verschillen in kwaliteitscijfers tussen de geleverde vrachten kunnen duiden op een heterogeen perceel of haarden van ziekten en plagen. In dit bericht zijn links naar meer informatie te vinden over de belangrijkste oorzaken van een slechte bietenkwaliteit en eventuele verbetermaatregelen.