maandag 3 december 2012
Uit het onderzoek naar de schadedrempel en de vermeerdering van witte bietencysteaaltjes op partieel resistente rassen blijkt dat deze rassen gemiddeld rendabel zijn vanaf 150 eieren en larven per 100 ml grond. Ook blijkt dat onder zwaar besmette omstandigheden de gemiddelde opbrengst van vatbare rassen ongeveer 31% lager is dan onder niet-besmette omstandigheden (maximaal opbrengstverlies). Voor partieel resistente rassen is dit 11%. Dit betekent dat een teler naast het gebruik van deze rassen, aanvullende maatregelen moet nemen, om de populatie van bietencysteaaltjes zo laag mogelijk te houden. Dit leidt tot de hoogste opbrengsten.
Partieel resistente rassen vermeerderen daarnaast het bietencysteaaltje minder dan de vatbare rassen en dragen op die manier ook bij aan de beheersing van bietencysteaaltjes.
Lees meer over de schadedrempel en de vermeerdering in deze publicatie (via de link hieronder op te roepen).
Foto 1. Proefveld met witte bietencysteaaltjes. Links een vatbaar ras en rechts een partieel resistent ras.
Contact:
Elma Raaijmakers, Noud van Swaaij
Uitgave: 28-11-2012
Vakblad: IRS publicatie 12P05
Publicatie:
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
Jaarlijks stelt het IRS een verslag op waarin het onderzoek van het suikerbieteninstituut wordt beschreven. Het verslag is voor iedereen beschikbaar op de site van het IRS. DWe nodigen u graag uit om het verslag te lezen, maar willen uw nieuwsgierigheid vast prikkelen met een video met enkele belangrijke punten uit het onderzoek van 2019.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.