Kwaliteitsonderzoek 2000 Kwaliteitsanalyses van bieten geteeld onder diverse omstandigheden Pagina printen

zondag 1 juli 2001

De beoordeling van de interne kwaliteit van suikerbieten vindt in Nederland plaats op basis van het suikergehalte en WIN. Hierbij is het gehalte aan suiker, kalium, natrium en alfa-aminostikstof in de biet van belang. In 2000 is onderzocht wat het eefect van rhizoctonia is op de kwaliteitsparameters. Kalium en natrium zijn bij hogere ziekte-indexen aanzienlijk verhoogd. Er treedt ook een duidelijke verlaging van het suiker- en sacharosegehalte op vanaf klasse 3. De verdeling van kwaliteitsparameters over de biet is niet symmetrisch. Algemeen geldt dat in de kop en de staart het suikergehalte aanzienlijk lager is. Verder is in de kop het gehalte aan de overige onderzochte parameters hoger dan in de rest van de biet. In het algemeen geldt voor de schil een zeer laag suikergehalte en hoge gehalten aan kalium, natrium,, alfa-aminostikstof, glutamine, betaïne en glucose.

Contact: Toon Huijbregts
Uitgave: IRS Jaarverslag 2000

Publicatie:

« Terug naar publicaties

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.  

Leren van de Gewichts- en kwaliteitsopgave

De gegevens die iedere teler na levering van de bieten toegestuurd krijgt kan eveneens nuttige informatie bevatten over de teelt van het afgelopen seizoen. Grote verschillen in kwaliteitscijfers tussen de geleverde vrachten kunnen duiden op een heterogeen perceel of haarden van ziekten en plagen. In dit bericht zijn links naar meer informatie te vinden over de belangrijkste oorzaken van een slechte bietenkwaliteit en eventuele verbetermaatregelen.