Bieten rooien: reduceer tarra, maar let ook op beschadiging Pagina printen

maandag 1 september 2003

De kunst van het bieten rooien is om de tarra tot een minimum te reduceren en daarbij beschadiging van bieten zoveel mogelijk te beperken. Probeer bietverlies te beperken en goed kopwerk te leveren. Beoordeel daarom ook het rooiwerk en overleg met de chauffeur van de rooimachine.

Contact: Noud van Swaaij
Co-auteur: Piet van der Linden
Vakblad: Cosun Magazine, september 2002, nr. 7; CSM Informatie, september 2002, no. 535

Publicatie:

« Terug naar publicaties

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.  

Leren van de Gewichts- en kwaliteitsopgave

De gegevens die iedere teler na levering van de bieten toegestuurd krijgt kan eveneens nuttige informatie bevatten over de teelt van het afgelopen seizoen. Grote verschillen in kwaliteitscijfers tussen de geleverde vrachten kunnen duiden op een heterogeen perceel of haarden van ziekten en plagen. In dit bericht zijn links naar meer informatie te vinden over de belangrijkste oorzaken van een slechte bietenkwaliteit en eventuele verbetermaatregelen.