Op zoek naar de werkelijke oorzaak van geelverkleuring Pagina printen

donderdag 1 juni 2006

Op veel bietenpercelen ontstaat in de loop van het seizoen pleksgewijze geelverkleuring van het bietenloof. Soms verkleurt het hele perceel. Geel blad leidt tot minder groei en kost vrijwel altijd opbrengst. Daarom is het belangrijk om de oorzaken van geelverkleuring vast te stellen.
In dit artikel staat van diverse ziekten en plagen, die geelverkleuring kunnen veroorzaken, beschreven hoe deze eruit zien en wat er eventueel aan te doen is.
Daarnaast passeren diverse gebreksverschijnselen, zoals stikstof-, mangaan-, molybdeen- en magnesiumgebrek, de revue, met een uitleg hoe dit gebrek zich uit en wat er aan te doen is.

Contact: Peter Wilting, Hans Schneider
Vakblad: Cosun Magazine, mei 2006, nr. 4, CSM Informatie, juli 2006, nr. 554

Publicatie:

« Terug naar publicaties

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.  

Leren van de Gewichts- en kwaliteitsopgave

De gegevens die iedere teler na levering van de bieten toegestuurd krijgt kan eveneens nuttige informatie bevatten over de teelt van het afgelopen seizoen. Grote verschillen in kwaliteitscijfers tussen de geleverde vrachten kunnen duiden op een heterogeen perceel of haarden van ziekten en plagen. In dit bericht zijn links naar meer informatie te vinden over de belangrijkste oorzaken van een slechte bietenkwaliteit en eventuele verbetermaatregelen.