Ziektedruk cercospora groter Pagina printen

woensdag 27 januari 2021

De bladschimmel cercospora heeft afgelopen seizoen veel schade aangericht bij suikerbieten. Volgens Cosun Beet Company zijn er weinig percelen in Nederland waar de schimmel niet is gevonden. Een aantasting gaat vooral ten koste van de suikerproductie, omdat het blad afsterft en de biet dan weer nieuw blad gaat vormen. Een aantasting kan wel 40% suikeropbrengst kosten. Aantasting door cercospora is een van de redenen dat de suikergehaltes van de aan Cosun geleverde bieten in de laatste campagne op een extreem laag niveau liggen.

De bladschimmel cercospora in suikerbieten is met alleen chemie niet meer onder controle te houden. Middelen worden minder e­ffectief. Rassen met hoge bladgezondheid helpen opbrengstderving te voorkomen. Luuk Meijering heeft voor Boerderij een artikel geschreven naar aanleiding van een presentatie van en interview met Bram Hanse (IRS).

Contact: Bram Hanse
Uitgave: 26-01-2021
Vakblad: Boerderij 106, nr.18, pag.54-57, 26-01-2021

Publicatie:

« Terug naar publicaties

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.