Resistent ras hard nodig in strijd tegen cercospora Pagina printen

woensdag 30 december 2020

Cercospora zorgde dit najaar op veel plaatsen voor onaangename verrassingen. De bladschimmel is aan een opmars bezig en dat baart de bietensector zorgen. Resistente rassen kunnen helpen om de bladschimmelziekte te temmen. Maar ook dan zal alles uit de kast moeten worden gehaald om de ziekte beheersbaar te houden. In dit artikel in Akkerwijzer belicht Egbert Jonkheer dit onderwerp op basis van interviews met Bram Hanse (IRS), Harm de Boer (Delphy), Marcel Arts (KWS) en teler Dick Geerts.

Contact: Bram Hanse
Uitgave: november 2020
Vakblad: Akkerwijzer, jrg. 15, nr. 10, pag. 14-17, november2020

Publicatie:

« Terug naar publicaties

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Bladluiswaarschuwingskaart

De bladluiskaart geeft inzicht in de overschrijding van schadedrempels op bietenpercelen in Nederland. Doel hiervan is schade door vergelingsziekte te beperken. Klik op de kaart om de pagina te openen.

Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.