Juiste keuze van insecticiden in de strijd tegen vergelingsziekte Pagina printen

dinsdag 28 april 2020

Vergelingsvirussen veroorzaken vergelingsziekte. De drie verschillende virussen (BYV, BMYV en BChV) veroorzaken tot wel 50% schade. Symptomen verschijnen ongeveer zes weken na infectie door groene perzikluizen. Bij overschrijding van de bestrijdingsdrempel adviseert het IRS daarom om in te grijpen, maar wel met de juiste insecticiden. Pyrethroïden verergeren vergelingsziekte en daarom is het advies deze niet in te zetten als een teler vergelingsziekte verwacht. Ook niet vroeg in het seizoen tegen andere bovengrondse insecten. Pyrethroïden doden namelijk ook natuurlijke vijanden, die hard nodig zijn voor de beheersing van de groene perzikluis en daarmee vergelingsziekte.

Contact: Elma Raaijmakers
Uitgave: 28-04-2020
Vakblad: IRS Informatie in Cosun Magazine, nr. 2, pag. 12-13, april 2020

Publicatie:

« Terug naar publicaties

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Bladluiswaarschuwingskaart

De bladluiskaart geeft inzicht in de overschrijding van schadedrempels op bietenpercelen in Nederland. Doel hiervan is schade door vergelingsziekte te beperken. Klik op de kaart om de pagina te openen.

Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.