Pyrethroïden doen meer kwaad dan goed Pagina printen

dinsdag 21 april 2020

Groene perzikluizen hebben het afgelopen seizoen veel schade aangericht in suikerbieten door het overbrengen van het bietenvergelingsvirus. Dit jaar worden er als gevolg van de zachte winter opnieuw veel luizen verwacht. „Zodra je een groen blaadje ziet, alert zijn. En wekelijks luizen tellen”, zegt Elma Raaijmakers van het bieteninstituut IRS in een interview in Akkerwijzer. Lees het hele interview dat Fenneke Wiepkema (Agrio) heeft beschreven. In de vrijdag 17 april verschenen gedrukte versie van Akkerwijzer staat helaas een fout in het kader. Daar had moeten staan: “In Zuidwest-Nederland wordt vanaf 15 april geteld, in de rest van het land gebeurt dat vanaf 1 mei.” In overleg met Agrio hebben we dit in onderstaande pdf aangepast.

Contact: Elma Raaijmakers
Uitgave: 17-04-2020
Vakblad: Akkerwijzer, jrg. 15, nr. 4, pag. 24-25, april 2020

Publicatie:

« Terug naar publicaties

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Bladluiswaarschuwingskaart

De bladluiskaart geeft inzicht in de overschrijding van schadedrempels op bietenpercelen in Nederland. Doel hiervan is schade door vergelingsziekte te beperken. Klik op de kaart om de pagina te openen.

Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.