Kader: Voorkom muizenschade Pagina printen

maandag 2 maart 2020

Muizen kunnen schade veroorzaken aan niet-gekiemde bietenzaden door ze open te breken en leeg te vreten. Ze eten tot wel 600 zaden per nacht. Als de muizendruk hoog is, zoals afgelopen jaar, dan kan dit zelfs leiden tot zeer lage plantaantallen met overzaaien als gevolg. Muizen stoppen met vreten zodra de zaadjes gekiemd zijn.

Omdat muizen de bietenzaden alleen maar opzoeken als ze honger hebben en omdat de periode dat ze bietenzaden opeten maar heel kort is, kan schade worden beperkt door alternatief voer in de vorm van verhitte tarwe-, gerstekorrels of zonnebloempitten aan te bieden.

Contact: Elma Raaijmakers
Uitgave: 03-03-2020
Vakblad: IRS Informatie in Cosun Magazine, nr. 1, pag. 13, maart 2020

Publicatie:

« Terug naar publicaties

Bewaaradvies vorst
Bewaaradvies neerslag
Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Jaarverslag IRS 2019

Jaarlijks stelt het IRS een verslag op waarin het onderzoek van het suikerbieteninstituut wordt beschreven. Het verslag is voor iedereen beschikbaar op de site van het IRS. DWe nodigen u graag uit om het verslag te lezen, maar willen uw nieuwsgierigheid vast prikkelen met een video met enkele belangrijke punten uit het onderzoek van 2019. 

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2020 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.