Voor ieder perceel een weloverwogen raskeuze nodig Pagina printen

maandag 9 december 2019

De nieuwe Aanbevelende Rassenlijst en Brochure Suikerbietenzaad 2020 zijn onlangs gepubliceerd. Hierin zijn maar liefst 9 nieuwe suikerbietrassen opgenomen. Daarnaast is voor het eerst ook rasinformatie opgenomen over de bladgezondheid ten aanzien van cercospora. 
Voor een geslaagde bietenteelt is het belangrijk om per perceel de benodigde resistentie(s) en gevoeligheid na te gaan en daar de raskeuze in eerste instantie op te baseren.
Voor het realiseren van een goed rendement van de bietenteelt is het belangrijk om opbrengstderving als gevolg van aantasting door bietencysteaaltjes, rhizoctonia en rhizomanie te voorkomen. Indien deze ziekten of plagen op het perceel kunnen voorkomen dan is het cruciaal om een ras met de juiste resistentie(s) te kiezen.

Contact: Martijn Leijdekkers
Uitgave: 17-12-2019
Vakblad: IRS Informatie in Cosun Magazine, nr. 6, pag. 12-13, december 2019

Publicatie:

« Terug naar publicaties

Bewaaradvies vorst

Bepaal het bewaaradvies voor uw locatie

Code weersituatie voor 'Lelystad'

  • 29 nov 12:00 tot 30 nov 12:00 A
  • 29 nov 12:00 tot 30 nov 12:00 B
  • 30 nov 12:00 tot 01 dec 12:00 A
  • 01 dec 12:00 tot 02 dec 12:00 A
  • 02 dec 12:00 tot 03 dec 12:00 A

Advies

Code: A

Geen vorstbeschermende maatregelen

Bietenhopen moeten kunnen ventileren. Dus ook van afgedekte hopen het winddichte afdekmateriaal geheel of gedeeltelijk verwijderen na een vorstperiode.

Het Bewaaradvies suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting.

Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Jaarverslag IRS 2019

Jaarlijks stelt het IRS een verslag op waarin het onderzoek van het suikerbieteninstituut wordt beschreven. Het verslag is voor iedereen beschikbaar op de site van het IRS. DWe nodigen u graag uit om het verslag te lezen, maar willen uw nieuwsgierigheid vast prikkelen met een video met enkele belangrijke punten uit het onderzoek van 2019. 

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2020 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.